Нов софтуер, управляван от изкуствен интелект, е написал код за

...
Нов софтуер, управляван от изкуствен интелект, е написал код за
Коментари Харесай

ИИ разработва нови лекарства за рак

Нов програмен продукт, ръководен от изкуствен интелект, е написал код за ваксини за COVID-19, които провокират до 128 пъти по-силни реакции на антитела.

Компанията за изкуствен интелект (ИИ) „ Baidu Research “ показа нов логаритъм за планиране на последователности на иРНК ваксини, които до момента са били недостъпни. Алгоритъмът, наименуван LinearDesign, се е потвърдил като сполучлив и при шесткратно удължение на периода на валидност на имунизациите, даже когато са изложени на телесни температури, съобщи Евронюз.

За множеството ваксини е належащо хладилно предпазване, а това изискване прави напъните за разпространяване сложни, изключително в горещите райони на света.

Способността за удължение на периода на валидност на имунизациите и възстановяване на тяхната резистентност на разнообразни температури може да има коренно влияние върху напъните за имунизация по цялата планета.

Инструментът за изкуствен интелект, създаден от откривателите, може да има приложения и отвън имунизациите и да помогне за създаване на нови ефикасни лекувания на рак, съобщи пред Евронюз доктор Хе Джан, щатен софтуерен инженер в „ Baidu Research “.

Миналата седмица лични иРНК ваксини за пациенти с рак на панкреаса демонстрираха обещаващи резултати в малко изследване, извършено от нюйоркски откриватели и немската BioNTech, като предотвратиха връщането на тумора при половината от лекуваните. В изследването е употребена иРНК ваксина против рак на панкреаса, съобразена с тумора на всеки пациент, с цел да се предизвика имунен отговор.

Информационната РНК (иРНК) се отнася до нов клас медикаменти и ваксини, които употребяват дребна част от генетичния материал, наречена иРНК, с цел да научат клетките на организма да създават протеин, който провокира имунен отговор против характерен патоген, да вземем за пример вирус. Този метод се разграничава от обичайните ваксини, които употребяват отслабени или инактивирани елементи на съответен патоген, с цел да подтикват имунната система.

Онкологията е значима област за производителите на иРНК ваксини, а алергиите са друга. BioNTech - същата компания, която дружно с Pfizer създава иРНК имунизацията за COVID-19 - има и патентните права върху платформа за иРНК имунизация, предопределена за отбрана против алергени като тревен прашец и акари от домакински прахуляк.

Макар че иРНК медицината е обещаваща, тя е съпроводена със свои лични провокации.

„ Тези ваксини са избавили доста животи “, споделя Джан, „ само че към момента има някои проблеми, свързани със стабилността и затова с успеваемостта “.

Информационната РНК е нестабилна, тъй като е едноверижна, за разлика от ДНК, която е двуверижна. Едноверижните елементи на иРНК по-лесно се разграждат на сегменти - от имунните системи, водните молекули или даже преди да бъдат инжектирани в тялото ви, изяснява доктор Лианг Хуанг, професор в Държавния университет в Орегон и съавтор на публикацията в LinearDesign. 

А когато иРНК се разгражда на дребни късчета, тя не може да съобщи цялостното известие на клетките.

„ Целта е да запазим иРНК непокътната в цялостната ѝ дължина “, споделя Хуанг, а с цел да стане това, иРНК би трябвало да бъде допустимо най-компактна.

И тъкмо това е направил логаритъмът LinearDesign.

Как работи логаритъмът LinearDesign?

Пробивният логаритъм, който дава обещание да направи гражданска война в региона на иРНК терапиите, в действителност не е нов. Моделът LinearDesign се основава на логаритъм от 1961 година, наименуван решетъчен анализ, който в началото е изобретен за обработка на натурален език и различаване на тирада.

„ В общи линии използвахме същия логаритъм без никакви промени, единствената смяна е входната информация “, споделя той.

„ Техниката е съществувала по някакъв метод още преди 60 години “, споделя Хуанг. „ Тя просто чакаше да открием връзката сред две далечни, отдалечени области: лингвистиката и биологията “.

Използвайки тази техника, откривателите са намерили метод да накарат логаритъма да сътвори единствено за 11 минути „ най-стабилната ваксина за COVID-19 “.

С други думи: те разпознали най-сигурната конструкция, по която да пътува иРНК пратеникът и да достави известието до клетките.

ИИ ли е бъдещето на имунизациите?

Изследователите от Baidu предвиждат, че логаритъмът LinearDesign ще направи технологията за иРНК още „ по-популярна, в сравнение с е сега “, както и ще разреши на други разновидности на технологията да навлязат допълнително области на медицината.

Френският колос Sanofi, компания от фармацевтичната индустрия със седалище в Париж, към този момент е лицензирала технологията LinearDesign.

Учените от Baidu Research са оптимисти, че технологията на иРНК ще размени обичайните ваксини през идващото десетилетие.

„ Мисля, че след към пет години евентуално цялата фармацевтична промишленост ще употребява този логаритъм “, споделя Хуанг пред Евронюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР