Нов случай на морбили в столичния квартал „Надежда”. 16-годишно момче

...
Нов случай на морбили в столичния квартал „Надежда”. 16-годишно момче
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Когато и антиваксърите се имунизират

Нов случай на морбили в столичния квартал „ Надежда”. 16-годишно момче е диагностицирано. Това сподели в студиото на „ Тази сутрин” проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Общо заболелите са 32-ма за страната. Очаква се удостоверение за 4-месечно бебе в Хасково. Той изясни, че антиваксинално настроените родители са малко, само че са доста шумни.

Снимка: bTV

Предишната зараза на морбили у нас е от 2017 година Тогава е имало 165 случая на болестта – в Монтана, Пазарджик и Пловдив.

Снимка: bTV

Тогава 89% от взрива са от ромската общественост, а 41% са неимунизирани.

Снимка: bTV

По данни на Националния център по публично здраве и разбори, осъществените имунизации за 2018 година, в това число за морбили, е 92,9 % - за деца на 13 месеца за първа имунизация. Ваксинацията би трябвало да е 95%.

Снимка: bTV

Общопрактикуващият доктор Гергана Николова съобщи пък, че в София има задоволително ваксини, а дефицитът им в някои региони на страната може да се дължи на това, че т.нар „ антиваксъри” всеобщо са почнали да си ваксинират децата.

Снимка: bTV

Един от регионите с дефицит е Враца, а там обясниха и че нормално болестта потегля от хора с ниска здравна просвета, споделят лекарите.

Снимка: bTV

Хомеопатът доктор Атанас Михайлов напомни, че има и нежелани реакции и че етикетът на имунизацията би трябвало да се чете.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР