Нов скок на торовете се очаква през 2023 г. Торовете

...
Нов скок на торовете се очаква през 2023 г. Торовете
Коментари Харесай

Очаква се ново поскъпване на торовете през 2023 г.

Нов скок на торовете се чака през 2023 година Торовете освен в България, само че и по света започнаха да нарастват първо поради коронавирус пандемията, след това поради нарастването на природния газ и войната с Украйна. Вследствие на това десетки фермери редуцираха покупките, което се отрази и на добивите. Още при започване на идната година цените на амониевия нитрат може да доближат най-малко от 1300-1350 лева./тон. Това предвиждат от най-големия производител на торове в България - „ Агрополихим “ АД.

Стартирането на земеделския сезон през февруари-март и запасяването с торове, което сега е в безусловно най-ниските си стойности, и търсенето в последния миг от страна на фермерите, комбинирано с пика на отоплителния сезон и повишението на цените на природния газ, ще тласнат цените нагоре. Това пък ще сътвори логистични проблеми за търсенето в последния миг. Ситуацията с торовете в България изясни пред фермери в Пловдив Георги Борисов, действен шеф на дъщерна компания на „ Агрополихим “ АД.

При фосфорните торове ситуацията не е по-различно от това при азотните. Двете първични материали - фосфорит и сяра, внезапно нарастнаха след началото на войната в Украйна. След това имаше лек спад. Това е особено за всяка суматоха и следващо усмиряване на пазара.

Какви са трендовете при търсенето? Те са сходни на тези при азотните торове. Предсезонното запасяване е съвсем на нулеви стойности. Стандартните правила на наторяване и тук са понижени. При фосфорните торове се вижда забавна наклонност ​- до момента при избор на фосфорен тор водеща е била цената на дейното вещество, само че сега по-ниската цена на съответния артикул е решаваща, а не дейното вещество. Тук също оказва въздействие неналичието на ликвидност при земеделските производители. Но има и наклонност първо да се подсигурят азотните торове, а след това - всички останали.

Какво се случва при предлагането на торове в Европейски Съюз

След тройното нарастване на цената на природния газ над 12 огромни производителя на азотни торове в Европа стопираха произвеждане. Всеки един от тези производители има над 1 млн. тона годишно произвеждане на азотни торове. Лесно може да се разбере каква голяма дупка се получава на пазара. Тя би трябвало да се компенсира с голямо усилване на вноса. Най-вече от Съединени американски щати, Индонезия, Малайзия. И тук се получава следното - общоприетите азотни торове, като амониев нитрат, урея и УАН, се заместват с ексцентрични формулации, които до момента не са били известни на пазара или са се употребявали малко.

Какво се случва в този момент, когато хранилищата в Европа са запълнени? Цената на природния газ стартира да пада. С нормализирането на цените <210> рестартират работата си доста от краткотрайно затворените европейски торови фабрики. Вече започнаха работа най-малко 80% от тях. На пазара на торове има висока волатилност, която следва цените на природния газ. Това се повтаря даже при уреята, която има по-голяма волатилност на цените по отношение на амониевия нитрат и УАН-а. Но при всички тях сега се следи леко понижение в цените. На този стадий се следи нормализиране на производството на торове в Европа. Но неналичието на ликвидност при земеделците може да принуди производителите на торове да държат доста по-малко количества на склад и да търсят експорт на по-високи цени. 

Ситуацията с торовете в Русия

Русия наложи шестмесечна квота върху износа на някои торове, с цел да резервира локалните доставки и да ограничи разноските за фермерите, откакто енергийната рецесия тласна внезапно нагоре цените на азотните торове. Ходът, който включва износа на азотни торове и комбинирани торове със наличие на азот, е подхванат на фона на растежа на цените в световен проект, защото повишаващите се цени на газа усилват индустриалните разноски и принуждават някои фабрики да понижават производството. Това може да понижи реколтата през идната година и да форсира растежа на цените на храните, съобщи Bloomberg. Това е следващият ход на страната за опазване под надзор на локалните цени на земеделските артикули след въвеждането на мита върху износ​а на пшеница та​зи годин​а. Квотите ще повлияят основн​о износа на азотни торове, като понижат доставките с о​коло 40%. Мерките няма да обиден доста продажбите на комбинирани торове, тъй като квотата дава отговор значително на износа на Русия. Руските производители на торове значително се възползваха от енергийната рецесия, която стяга доставките на азот, тъй като цените на газа са закрепени, за разлика от някои конкурентни доставки в други страни. Руските производители удължиха предишния месец замразяването на цените за локалните клиенти до края на годината. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР