Нов скандал с машините за гласуване. На председателски съвет от

...
Нов скандал с машините за гласуване. На председателски съвет от
Коментари Харесай

Депутати - притеснени за машините: "Къде са кодовете?" и "Ще се направи ли ала-бала"?

Нов скандал с машините за гласоподаване. На председателски съвет от 13:00 часа ще бъдат разисквани тематики, свързани с националната сигурност и изборния развой, както и решения, засягащи консолидацията на виновните институции за гарантиране на изборните права на жителите.

Това разгласи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, откакто стана ясно, че извънредното пленарно съвещание няма да се организира, заради липса на кворум в залата. На него трябваше да бъде отхвърлено президентското несъгласие върху промени в Закона за енергетиката.

На председателски съвет, извършен по-рано през днешния ден – в 11.30 ч., на който участваха ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " ИТН “ (ИТН) и " Възраждане “, беше изнесена информация по проблем, който ще продължи да се разисква на председателския съвет в 13:00 часа, посочи Желязков. На срещата ще участват също ръководителят и секретарят на ЦИК, вицепремиерът Мария Габриел във функционалността ѝ сега на министър председател. 

„ Дойде отчет, от който излиза наяве, че на 25 октомври - два дни, откакто ЦИК направи обществено генериране на така наречен хешкод, който е един от ключовете за отбрана на машините, заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, смъква информацията на флашка ”, уточни Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

„ Сега единствено мога да допускам къде са кодовете. На тези избори, които идват, не би трябвало да има нито една машина, тъй като всички машини са компрометирани ”, безапелационен е той.

На тези избори не би трябвало да има нито една машина, съобщи Тошко Йорданов

„ Помните ли записа на Политическа партия по какъв начин действителният им % е 7 и по какъв начин са изгърмели един план на Слави?  Този Стойнов незабавно би трябвало да бъде задържан. Прокуратурата би трябвало да се задейства, тъй като е осъществен държавен прелом на два пъти на избори с машини ”, уточни Йорданов.

" Ако не се откри решение да няма машини, изборите ще бъдат безусловно опорочени и би трябвало да бъдат касирани на всички места " , разяснява пред публицисти Делян Пеевски, съпредседател на ПГ на Движение за права и свободи.

" Това, с което ни срещна ръководителят на Народното събрание, е по какъв начин един заместник-министър си е снимал целия развой по сорс кода и в този момент някои имат двата кода и може да направи една огромна ала-бала в страната ", съобщи Пеевски.  

„ Председателят на Народното събрание е известен от ДАНС, че в Министерството на електронното ръководство заместник-министър е правил снимане със личния си телефон и по-късно е прехвърлял на флашпамет процеса по генериране на ко д, откакто този развой два дни преди този момент е бил приключил ”, разгласи и ръководителят на ПГ н ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

" Машините явно се компрометираха през днешния ден с този отчет, който излезе на ДАНС ", разяснява пред публицисти в Народното събрание водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

" Правителството на Денков би трябвало да подаде оставка неотложно поради пробива в националната сигурност, осъществен от негов чиновник, и то почитан ", счита Костадинов.

Сигурността на сегашния избор е обезпечена, съобщи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски. 

" Машините работят като принтер. Те отпечатват квитанция, на която може да бъде забелязан гласът, подаден от всеки гласоподавател ", съобщи той на ексклузивен брифинг в Министерския съвет. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР