Нов щам на COVID, наречен “Арктурус, сее хаос в Индия

...
Нов щам на COVID, наречен “Арктурус, сее хаос в Индия
Коментари Харесай

Нов вариант на COVID увеличи болните 13 пъти за месец в Индия, щял да плъзне скоро навсякъде

Нов вариант на Коронавирус, наименуван “Арктурус ”, сее безпорядък в Индия и може да е 1,2 пъти по-заразен от разновидността “Кракен ”, заяви в. “Дейли мейл ”. Той се счита за подвариант на омикрон. XBB.1.16, както е научното му название, води до нов растеж на случаите в страната, като инфекциите са се нараснали 13 пъти през последния месец. “Арктурус ” е открит в 22 страни до момента, а признаците му включват тресчица, която последователно се утежнява и продължава 1-2 дни, възпалено гърло, болки в тялото, главоболие и коремен дискомфорт.

Увеличаването на болните накара индийското министерство на опазването на здравето да ревизира до каква степен лечебните заведения са готови да се оправят с евентуален напор от пациенти. Някои щати даже върнаха маските за лице на публични места, за първи път от повече от година.

Световната здравна организация (СЗО) сега следи XBB.1.16, който беше открит за първи път в края на януари и съгласно специалистите има тревожни разновидности.

“Той има една спомагателна разновидност в шиповия протеин, която в лабораторни проучвания демонстрира нараснала заразност, както и евентуална нараснала патогенност ”, изясни доктор Мария ван Керхов от СЗО.

Учени от Токийския университет допускат, че “Арктурус ” е 1,2 пъти по-заразен от “Кракен ”. Според тях новият вид ще се “разпространи по целия свят в доста близко бъдеще ” поради разновидности, които могат да затруднят имунната система да се оправи с него. Според специалистите обаче няма доказателства, че “Арктурус ” има по-голяма дарба да избегне отбраната, предлагана от ваксини или предходна зараза, спрямо “Кракен ”.

Случаите на Коронавирус при деца под 12 година в Индия също се усилват. Въпреки че нормално са леки, лекарите предизвестяват “родителите на деца със затлъстяване, астма и тези, страдащи от други имунокомпрометирани положения, да не подценяват признаците ” и да потърсят грижи, в случай че е належащо. Симптомите измежду децата са висока температура, кашлица и конюнктивит.

Изследователи от Очния институт Truhlsen в Небраска разкриха, че признаците на конюнктивит включват сълзене на очите, зачервяване, отичане, болежка или раздразнение, сърбеж и секреция.

Западни издания напомнят, че Индия беше опустошена от делта вълната на ковид през 2021 година В страната са регистрирани общо 4,7 млн. смъртни случая съгласно оценки на СЗО.

В четвъртък английските управляващи също оповестиха, че са засекли новия вид на Коронавирус, който се популяризира в Индия. Експертите предизвестиха, че разновидността има 140% преимущество в растежа пред XBB.1.5, което го прави по-агресивен.

“Трябва да го държим под око. Когато се появи нов вид, би трябвало да разберете дали е по-инфекциозен, по-причиняващ заболявания, по-патогенен ли е. И какво ще се случи във връзка с имунната отбрана. Тези неща акцентират значимостта на геномното наблюдаване, само че доста страни, в това число нашата, неглижираха нещата и не можем да сме сигурни какви разновидности има и какво равнище на зараза предизвикват, до момента в който не забележим доста огнище ”, споделя професор Лорънс Йънг от университета в Уоруик.

На фона на развихрилия се “Арктурус ” преди дни президентът на Съединени американски щати Джо Байдън публично постави завършек на изключителното състояние поради Коронавирус в страната. То продължи повече от три години, а с неговия край се приключват великодушните финансови потоци за проби за ковид, безплатните ваксини и други незабавни ограничения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР