Нов шпионски скандал. Български генерал от резерва е обвинен за

...
Нов шпионски скандал. Български генерал от резерва е обвинен за
Коментари Харесай

Нов шпионски скандал по оста България - Русия, страната ни гони двама руски дипломати

Нов шпионски скандал. Български военачалник от запаса е упрекнат за шпионаж в интерес на Русия и. Двама съветски дипломати, упълномощени у нас, са оповестени за личност нон грата и имат 48 часа да изоставен страната.

Дипломатите са осъществявали нерегламентирана разследваща активност, несъвместима със статута им на територията на Република България. Русия ще отговори реципрочно на експулсирането на двамата дипломати от България, заяви организация ТАСС, базирайки се на съветското посолство в София.

Държавната организация " Национална сигурност " и Специализираната прокуратура са събрали данни, че български военачалник от запаса, чието име публично не се оповестява, е правил непозволена разследваща активност в интерес на Руската федерация. За генерала се знае, че е взел участие в задачи отвън България, работил е в мнистерството на защитата, разполагал е с класифицирана информация, касаеща Европейския съюз и НАТО.

Той е предавал информацията на съветски жител с дипломатически имунитет на служба консултант в Посолството на Руската Федерация в София, оповестиха от прокуратурата. За прикритие на непозволената активност са употребявани тайни срещи, портативни карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за шифроване на връзката посред им. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събраните данни с оглед предприемане на съответни дейности по подготвеност



От Външно министерство оповестиха, че поради абсурда двама съветски дипломати са оповестени за личност нон грата и би трябвало да изоставен страната до 48 часа, считано от 17 часа през днешния ден:

" Имам писмо от основния прокурор и данс с учредения, които са по законодателната разпоредба на Република България. Няма изброени съответни доказателства какъв вид шпионаж или активност са развивали ", сподели външният министър Теодора Генчовска.

Във Външно министерство е извикан съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова.

" Доколкото ми е известно, е отказала и ще прати собствен заместител. И ще бъдат подхванати всички нужни ограничения ", сподели представителят на кабинета Лена Бориславова.



Тя не одобри с аргумента, че е отвън София, посочи Митко Димитров - шеф на пресцентъра на Министерство на външните работи

По-късно от фейсбук страницата на съветското посолство у нас стана ясно,че през днешния ден дипломат Митрофанова е била на паметника на Шипка. В последна сметка нотата е връчена на чиновник на съветското посолство.

В Туитър основният прокурор Иван Гешев поздрави Специализираната прокуратура и ДАНС за следващото следствие за шпионаж в интерес на Руската федерация. Той написа още, че се надява политическите хрумвания за закриване на профилираните структури да не са в следствие точно на тези триумфи.

️Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за следващото следствие за шпионаж в интерес на Руската Федерация, грозящ националния интерес на Република България. Надявам се, политическите хрумвания за закриване на профилираните структури да не са в следствие точно на тези триумфи.
— Ivan Geshev (@IvanGeshevPG)

Новият шпионски скандал провокира :

" След дъжд качулка. Това са проблеми отпреди няколко години и в този момент се употребява обстановката, в която господин Гешев да се опита да лустроса по някакъв метод имиджа на профилираната прокуратура, тъй като знае, че следва тяхното закриване ", разяснява Атанас Атанасов от ПГ на " Демократична България ".

" В Министерски съвет са взети решения за закриването на тази прокуратура, която си прави работата и разкрива съветските шпиони да бъде закрита -този въпрос към вносителите на тези решения. Някой се тормози да не им разкрият шпионите най-вероятно ", счита Хамид Хамид- зам.председател на ПГ на Движение за права и свободи.

" По времето на ГЕРБ и Борисов, когато имаше сходен шпионски скандал, всички дипломати биха гонени от страната ни. Сега желаеме да чуем ясна позиция от президент, министър председател, вицепремиери, външно и вътрешно министрество ", съобщи Дани Каназирева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От Специализираната прокуратура напомнят, че това е второ формирано досъдебно произвеждане за шпионство в интерес на непозната страна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР