Нов състав на Централната избирателна комисия се очаква в средата

...
Нов състав на Централната избирателна комисия се очаква в средата
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Нов състав на ЦИК - в средата на следващата седмица

Нов състав на Централната изборна комисия се чака в средата на идната седмица, съобщи ръководителят на правната комисия към Народно събрание Данаил Кирилов пред Българска национална телевизия. Той увери, че в новия състав на комисията ГЕРБ няма да имат болшинство. Кирилов съобщи, че парламентарна рецесия сега няма и кворум в пленарна зала може да се събере.

„ След срещата с претендентите за ЦИК съм ненапълно спокоен, само че и ненапълно обезпокоен “ - професионализмът ще се резервира, само че ще има интервал, в който новата комисия ще би трябвало де стикова в изискванията на интензивен старт, съобщи ръководителят на правната комисия към Народно събрание Данаил Кирилов.

Той изрази задоволството си от претендентите на ГЕРБ, само че увери, че ГЕРБ няма да имат болшинство.

Освен представители на парламентарно показаните партии - 18 членове, обединенията с представители в Европейския парламент също имат право да излъчат представители, изясни Кирилов.

ЦИК би трябвало да е надпартийна, само че отразява квотите в парламентарното посланичество, призна Кирилов.

Следва да се изберат ръководител, зам.-председател и секретари, а елементарните членове на ЦИК би трябвало да бъдат препоръчани на президента. Данаил Кирилов съобщи, че пълномощията на президента в тази ситуация не са ясни, защото се приема, че е привързан да издаде декрет за назначението на членовете на ЦИК.

Кирилов предвижда, че в средата на идната седмица ще има нов състав на ЦИК. По думите му е редно членовете на правната комисия от Българска социалистическа партия да влязат в пленарна зала, с цел да гласоподават за претендентите си за ЦИК.

" Ако те не посочат нито един зам.-председател, на процедура на гласуването в Народно събрание няма да има нито един техен претендент. На процедура, всички техни претенденти ще бъдат назначени с подписа на президента. Спокойни са, че нямат потребност от парламент за въпросната процедура ", означи той.

Данаил Кирилов изрази убеденост, че кворум в пленарна зала може да се сформира. По думите му, не може да се приказва за парламентарна рецесия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР