Нов роботизиран телескоп на Института по астрономия - БАН ще

...
Нов роботизиран телескоп на Института по астрономия - БАН ще
Коментари Харесай

Днес откриват новия телескоп на астрономическата обсерватория Рожен

Нов роботизиран телескоп на Института по астрономия - Българска академия на науките ще бъде публично открит през днешния ден в Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “.

Сред поканените да участват на тържествената гала, обвързвана с най-новата облага за астрономическата общественост в България, са министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, регионални и общински ръководители, учени от България и Сърбия.

Във връзка с формалното разкриване на новия телескоп, на 1 юли НАО Рожен няма да приема гости.

Модерното оборудване влиза в употреба 42 години след откриването на Националната обсерватория на Рожен. Телескопът е с диаметър на огледалото от един метър и половина, което го прави най-големият от този вид на Балканите. Главен помощник Милен Минев е операторът на телескопа: " Тази нова инсталация е една чудесна опция, с цел да вършим нови проучвания на нощното небе ".

Доц.Никола Петров - шеф на Националната астрономическа обсерватория: " Този телескоп е много съвременен. Би могло да се пусне стратегия, която телескопът да извършва във времето може би месец напред. Този телескоп нипредоставя още един късмет за по-добри благоприятни условия за взаимна работа с сътрудници от чужбина ".

3 500 000 лева са отпуснати от страната посредством Министерството на образованието и науката за построяването на кулата и самият телескоп, който е закупен от Австрия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР