Нов рекорд на електропотребление заради жегите е отбелязан днес. Пиковата

...
Нов рекорд на електропотребление заради жегите е отбелязан днес. Пиковата
Коментари Харесай

Рекордно потребление на ток заради жегите, дадохме на Турция и Гърция

Нов връх на електропотребление поради жегите е маркиран през днешния ден. Пиковата консумация на ток е сложила на тестване енергийната система на страната. Горещата вълна, обхванала целия район, е провокирала недостиг на електричество в Турция и Гърция, които са поискали спешна енергийна помощ от България.

Рекордно пиково ползване е записано през вчерашния ден в 14.00 часа, когато от ЕСО са измерили товар в мрежата от 5 226 мегавата, заяви Българска национална телевизия. За цялото денонощие България е потребила над 107 хиляди мегаватчаса електрическа енергия.

Среднодневната температура от над 39 градуса, измерена през вчерашния ден, е повода за рекордното ползване.
" През последните дни горещата вълна слага пред съществени тествания електропреносната мрежа на страната. Въпреки това считаме, че до този миг тя се показва в доста положително положение. Няма съществени повреди по мрежата ", съобщи Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на ЕСО.

От Електроенергийния систематичен оператор обясниха по какъв начин е било обезщетено ползване от над 107 хиляди мегаватчаса за денонощието.

" Високото ползване на ел. сила в страната се обезпечава от двата енергоблока в АЕЦ " Козлодуй ", от централите в Маришкия басейн, ТЕЦ-Варна работи на два блока, в Бобов дол работят 2 блока, както и ВЕЦ-овете се включват в пиковите часове на деня ", добави Ангелин Цачев.

" Във вчерашния ден сме дали спешна помощ на нашите съседи ", сподели още Ангелин Цачев.

За 2 часа по 200 мегавата сме дали на Турция и за 2 часа по 100 мегавата на Гърция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР