Нов опит за договаряне на сделка между Израел и Хамас.

...
Нов опит за договаряне на сделка между Израел и Хамас.
Коментари Харесай

ЦРУ и МОСАД обсъждат ново примирие в Газа

Нов опит за договаряне на договорка сред Израел и Хамас. Разговорите в Кайро са с присъединяване на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс и шефовете на разузнаването на Египет и Израел, както и катарски формален представител.

Целта е да се реализира освобождението на заложници, което може да обезпечи 6-седмична пауза в сраженията. На този декор се ускорява интернационалният напън върху Израел да се откаже от готвената атака в Рафа, с цел да се избегне филантропична злополука.

Рафа - последното леговище за повече от един милион палестинци. За Израел градът е последната цитадела на Хамас. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху е разпоредил подготовката на атака в тази най-южна част на линията Газа. Според американското издание " Уолстрийт джърнъл " израелското държавно управление предлага жителите на Рафа да бъдат евакуирани в огромни палаткови лагери покрай границата с Египет преди началото на интервенцията.



Тези проекти предизвикаха апели от страна на арабски и западни страни към Израел да се откаже или да отсрочи офанзивата си, с цел да не се стигне до филантропична злополука. След среща с йорданския крал Абдула Втори, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън повтори, че страната му е срещу желанията на Израел.

" Недопустимо е започването на широкомащабна военна интервенция в Рафа, в случай че преди този момент няма явен проект за сигурността на тези над 1 млн. души. Мнозина са били разселвани неведнъж, бягайки от насилието на север. Сега всички те са струпани в Рафа и са доста уязвими. Тези хора би трябвало да бъдат предпазени ", сподели Джо Байдън.

Израел е задължен да обезпечи безвредни коридори за цивилното население в Рафа, разяснява немският външен министър Аналена Бербок след среща с палестинския си сътрудник Риад ал Малики.

" Тези родители, тези деца, тези фамилии не могат просто да изчезнат. Те няма къде да отидат - по на юг не може, тъй като там е границата с Египет ", сподели Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.



Организация на обединените нации прикани Израел да пази цивилното население и акцентира, че няма да взе участие в наложително разселване на хора.

Семейството на Фатхи от два месеца е в Рафа. Трудно се доставят с вода и храна. А в този момент би трябвало да мислят и за ново място, където да отидат.

" Не можем просто да разпънем палатка, би трябвало да се основат условия за живот. Хаосът засегна всички - и млади, и остарели. Много деца починаха в студа, зимата е в действителност мразовита ", споделя Фатхи.

Много хора в Ивицата Газа от време на време нямат храна с дни. Стига се до такава степен да се смила на брашно храна за животни.

" Каквото ни донесат, това мелим. Наскоро пристигнаха с огромни торби и като ги попитахме какво има вътре, дадоха отговор, че е храна за птици ", сподели Салих Баид, притежател на мелница.

И до момента в който спорът се задълбочава, доста малко помощи доближават до северната част на анклава. Цените непрестанно порастват. За елементарните хора е невероятно да се снабдят с съществени артикули.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР