Нов кръвен тест може да открие болестта на Алцхаймер толкова

...
Нов кръвен тест може да открие болестта на Алцхаймер толкова
Коментари Харесай

Нов кръвен тест може да революционизира диагностиката на Алцхаймер

Нов кръвен тест може да открие заболяването на Алцхаймер толкоз тъкмо, колкото и инвазивните гръбначни пункции и да революционизира диагностиката на положението, съгласно изследване. Новият тест мери равнищата на протеин, наименуван p-tau217, и е по-ефективен от други проби, които се създават сега, споделят специалисти. Този протеин е диагностичен маркер за заболяването на Алцхаймер.

В изследването, което включва 786 души, откривателите са тествали теста ALZpath p-tau217

с цел да оценят пациентите съгласно вероятността им да развият Алцхаймер.

„ Това изследване е извънредно мечтана стъпка в вярната посока, защото демонстрира, че кръвните проби могат да бъдат също толкоз точни, колкото по-инвазивните и скъпи проби за разкриване на характерности на заболяването на Алцхаймер в мозъка “, сподели доктор Ричард Оукли, заместник-директор по проучвания и нововъведения в Обществото на Алцхаймер-Обединеното кралство.

„ Освен това допуска, че резултатите са задоволително ясни, че не са нужни спомагателни следващи проучвания за някои хора, живеещи с заболяването на Алцхаймер, което може доста да форсира процеса на диагностика в бъдеще. Въпреки това към момента би трябвало да забележим повече проучвания в разнообразни общности, с цел да разберем какъв брой ефикасни са тези кръвни проби “, означи той.

Дейвид Къртис, почетен професор в Института по генетика на Лондонския академични лицей, разяснява: „ Всеки над 50 години може да се изследва постоянно на всеки няколко години, по същия метод, по който в този момент се изследва за висок холестерол.

Възможно е днешните лекувания на Алцхаймер да работят най-добре

при тези, които са диагностицирани рано по този метод. Мисля обаче, че същинската вяра е, че могат да бъдат създадени и по-добри лекувания. Комбинирането на елементарен скринингов тест с дейно лекуване на заболяването на Алцхаймер би имало трагично влияние върху индивидите и обществото “, заключи професорът.

 

Източник: / Превод:

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР