Нов фактор на фронта в Украйна. Прецизна артилерийска система, предоставена

...
Нов фактор на фронта в Украйна. Прецизна артилерийска система, предоставена
Коментари Харесай

Нов фактор на фронта в Украйна: Ракетна система може да промени баланса на силите


Нов фактор на фронта в Украйна. Прецизна артилерийска система, предоставена от Съединените щати, е на път да промени салдото на силите, считат военни специалисти.

Част от военната помощ, предоставена от Вашингтон за Киев, е и модерната система за залпов огън М 142 HIMARS, както и муниции за нея.

Какво съставлява HIMARS?

Това е високомобилна ракетно-артилерийска система. Комплексът за залпов огън е кадърен да поразява цели на разстояние до 80 километра.

Сред вероятните цели са да вземем за пример хранилища с муниции и логистични бази, което би могло да спре или забави съветската атака.

HIMARS носи шест ракети с точно ориентиране, като ракетната установка се разполага върху брониран лекотоварен автомобил.

Западни анализатори дефинират ракетните системи HIMARS като " черешката на тортата ", защото са два пъти по-далекобойни от гаубиците М-777. Според специалисти превъзхождат съветските аналози, употребявани във войната в Украйна.

HIMARS стрелят по авансово разузната цел - да вземем за пример хранилища за муниции. Ракетите се насочват от GPS и могат точно да поразяват цели, в това число и през нощта.

В Украйна има осем ракетни комплекса с дребен обхват 80 км от Съединени американски щати, чакат се още четири, настояват английски анализатори по защита и сигурност.

Според френски медии Украйна към този момент разполага с най-малко 18 такива установки.

Могат ли обаче HIMARS да трансформират салдото на силите на бойното поле в Украйна питаме българските специалисти.

„ Количеството, в което са доставени в Украйна, те не могат да преобърнат хода на войната. Въпреки това виждаме доста нараснала успеваемост, която надвишава упования резултат “, разяснява доцент Георги Цветков, учител по национална сигурност и защита.

Украински военни специалисти споделят, че HIMARS имат доста предимство в артилерийските дуели.

Румъния към този момент имат 54 системи HIMARS и ракети с отдалечен обхват. Полша са поръчали 20 системи с желание за още 500. Ако България поръча през 2022 година, американските комплекси ще бъдат доставени най-рано през 2026-а.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР