Нов доклад на ООН предупреждава, че незаконната сеч и незаконната

...
Нов доклад на ООН предупреждава, че незаконната сеч и незаконната
Коментари Харесай

ООН: Престъпленията срещу природата застрашават последните вековни гори в Източна Европа

Нов отчет на Организация на обединените нации предизвестява, че противозаконната сеч и противозаконната търговия с хайвер, както и бракониерството на диви животни, заплашват биологичното многообразие в Дунавско-Карпатския район, който обгръща 15 европейски страни в Централна и Източна Европа, измежду които и България. Това заяви екологичната организация Световен фонд за дивата природа (WWF).

Екологичната престъпност е четвъртата по величина в света незаконна активност, приходите от която се правят оценка от 76 милиарда до 218 милиарда евро годишно.

Докладът “Борба с закононарушенията против природата в Дунавско-Карпатския регион” на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, на WWF и на Eurac Research, показан тази седмица в Брюксел, разкрива, че закононарушения като противозаконна сеч, бракониерство и търговия с диви животни заплашват освен биоразнообразието, само че и поминъка на популацията в региона.

Дунавско-Карпатският район неслучайно е именуван още „ Зеленото сърце на Европа “. Там се намират едни от последните вековни гори на континента.

В България горите обезпечават към 85% от водния отток в страната или към 3.6 млрд куб. м запас от чиста питейна вода. Те съхраняват над 80% от предпазените растения и над 60% от застрашените от изгубване типове животни в страната.

Незаконният дърводобив обаче е сериозна опасност за горските екосистеми, биоразнообразието в тях и екосистемните услуги, които горите дават. Според експертен разбор на статистическите данни годишно в България той доближава 2.4 млн. куб. м или една четвърт от общия рандеман, при формален рандеман от 6.9 млн. куб. м към 2012 година Сивият бранш в горското стопанство у нас генерира скрити доходи от над 100 млн. лева годишно.

Според отчета, преуспяващ е и черният пазар за хайвер от есетри – емблематичен за Дунав и българския лов на риба тип. Незаконно добитият хайвер доближава цена от 6000 евро за кг на черния пазар, а търговията се прави оценка на 22 милиона евро годишно. Това дава своето пагубно отражение върху есетрите - два от шестте дунавски типа към този момент са изчезнали, а три са сериозно застрашени. Запасите от моруна, чийто хайвер е най-скъп, са намалели с 67% за едно десетилетие.

Жертва на бракониерство, за което няма съответна наказателна процедура, са също кафяви мечки, вълци, рисове. Най-големите европейски популации на тези животни са точно в Дунавско-Карпатския район.

" Плячкосването на тези естествени запаси подкопава развиването и лишава държавните управления от нужните средства за поощряване на работни места, образованието и здравните услуги ", съобщи Ерик Солхайм, началник на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда. " Тези запаси по-скоро би трябвало да бъдат солидна основа за благосъстоянието на бъдещите генерации ", добави той.

" Последните вековни гори на Европа и тяхното биоразнообразие изчезват с тревожни темпове ", сподели Марко Ламбертини, общоприет шеф на WWF.

" Река Дунав, тук в сърцето на Европа, е дом на есетрите – един от най-древните и застрашени типове риби в света. В България и Румъния се срещат последните популации на диви есетри в Европейския съюз. Незаконната търговия с хайвер ще унищожи този тип, в случай че не бъдат подхванати дейности за предотвратяването ѝ ", предизвести Ламбертини.

Въпреки притеснителните обстоятелства от отчета, през последните две години са направени сполучливи стъпки в интерес на българската природа, само че те би трябвало да се затвърдят, показват от WWF.

Екоорганизацията инициира необятен спор за противозаконния дърводобив в България. Огромните старания на специалистите от организацията доведоха до влизането в действие на български народен стандарт за отговорно ръководство на горите по FSC (Forest Stewardship Council) през август 2017 година С това България се подреди измежду първите страни в Европа, дружно с Франция и Португалия, довели до сполучлив край процеса по създаване на национални стандарти по горска сертификация - потвърден инструмент в международната процедура за стимулиране на виновното ръководство на горските запаси.

Прилагането на сертификацията по интернационалната система FSC обезпечава стопански преференциално прилагане при съблюдаване на законността, отбрана на ползите на работещите в горите и локалните хора, опазването на биоразнообразието и ограничение на замърсяването.

През 2016 година Министерството на земеделието и храните, след дългогодишна работа с лесовъди, учени и разнообразни организации, измежду които и WWF, публично разгласи 109 000 ха вековни гори за предпазени от изсичане. Тази повърхност е по-голяма от всички резервати в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР