Нов чатбот, който говори с гласовете на известни личности и

...
Нов чатбот, който говори с гласовете на известни личности и
Коментари Харесай

Хаос, AI и крипто: Нова стартираща компания обединява всичко това

Нов чатбот, който " приказва " с гласовете на известни персони и за който основателите му настояват, че няма никаква цензура, набира бързо известност онлайн. NoiseGPT е и изчезналото звено сред двете огромни тематики от последните няколко години - крипто технологии и изкуствен интелект.

От понеделник стотици хора употребяват бота през Telegram, като все още няма никакъв проблем той да приказва всичко, което му се подаде като текст на британски - и то с гласовете " не на Морган Фрийман ", " не на Том Ханкс " и " не на Дженифър Лорънс " (в се приказва и за гласове " не на Доналд Тръмп " и " не на Джо Родън ", само че те към момента не работят...).
 Изкуственият разсъдък на Microsoft бърка данни, години и обстоятелства
Ще се спука ли AI балонът: Новият чат бот на Microsoft прави фрапантни неточности

Софтуерният инженер Дмитри Бреретон откри съществени дефекти още в демонстрацията на AI търсачката на Bing

" Тренираме изкуствения разсъдък да имитира към 25 известни персони и скоро ще предлагаме над 100 ", сподели пред Yahoo Finance изпълнителният шеф на NoiseGPT Франки Пиъртрий. Скоро платформата ще може да " приказва " и на база на възложен от потребителя запис на непознат глас.

Това е най-лесното приложение на deepfake технологията, за която от години предизвестяват откривателите - до неотдавна синтезираните правдиво звучащи аудиозаписи изискваха специфичен програмен продукт и немалка подготовка на тези, които го употребяват, до момента в който в този момент всичко ще е на едно известие в Telegram разстояние. Освен добре известните политически опасения, тук идват и тези, свързани да вземем за пример с деца, които получават известия с гласове, сходни с тези на родителите им.

Подобно е ситуацията, само че за фотоси, с генеративния модел с отворен код Stable Diffusion, който също така се оказа обект и на правосъдни искания от основатели на образно наличие.
 10 специалности, които изкуственият разсъдък евентуално ще практикува напълно скоро
10 специалности, които изкуственият разсъдък евентуално ще практикува напълно скоро

Ето кои са изложени на най-голям риск

В NoiseGPT не се тормозят, че технологията им може да се употребява с неприятни цели. " Това е нещо хубаво - ще сътвори малко безпорядък първоначално, само че в края ще намерим баланс. Такива опасения имаше и при появяването на Photoshop ", разяснява Пиъртрий.

В тя непосредствено нападна останалите в бизнеса, като твърди, че техните артикули " не са AI, а корумпиранoо и лоботомирано производно на това, което AI би могъл да бъде " поради въведените ограничавания за корист.

Компанията се е подготвила и за всевъзможни опити да бъде спряна. Приложението се твърди, че употребява блокчейн-базирано децентрализирано пространство за предпазване. Изчислителната работа ще се разпределя сред консуматори по света, като за премия те и създателите на известни " гласове " ще получават токени на NoiseGPT.
 Изкуственият разсъдък към този момент е кибероръжие
Изкуственият разсъдък към този момент е кибероръжие

AI без проблем написа злотворен код, само че може да бъде впрегнат и в отбраната на данните

" В момента има 5% налог върху всяка транзакация с тази криптовалута, само че той ще бъде отстранен по-късно. Всички събрани средства се употребяват за разработка и за поддържане на работата - екипът няма токени, всички се продават обществено ", твърди Пиъртрий.

Плановете са за още AI функционалности отвън генерирането на гласове, както и за премиум проекти.

Зад фасадата

Въпреки името си, не е ясно на каква технология се базира NoiseGPT - в това число дали има общо с GPT моделите на OpenAI, които към този момент започваме да виждаме в продуктите на Microsoft.

Сред наличните гласове този на Морган Фрийман е най-убедителен, само че има и ред други AI модели, които добре влизат в ролята на известния артист.

Обещанията за изцяло децентрализирана инфраструктура са много смели - тренирането на модели се случва най-вече на доста мощен хардуер и настрана взетите консуматори със свободен запас на компютрите си може да се окажат незадоволителни. Говоренето за битка с цензурата и споменаването на Тръмп в документите обаче сигурно притеглят избрана публика.

ChatGPT, Eleven Labs, Stable Diffusion,... all have laughably obvious forced biases and/or censoring filters. Not only is that a bloody shame it also restricts the true growth potential of this space.

noiseGPT is AI without restrictions

It's time to make noise. Join us.
????
— noiseGPT (@noiseGPT)
Към момента полемиките в групата на NoiseGPT са ориентирани повече към цената на токена на платформата и опциите за облага от него. Следващите седмици ще покажат дали платформата ще осъществя огромните си упоритости или просто, както постоянно се случва в крипто света, едни лековерни хора ще дадат парите си на едни безапелационни хора.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР