Нов часовник в таксиметровите апарати ще сложи веднъж завинаги край

...
Нов часовник в таксиметровите апарати ще сложи веднъж завинаги край
Коментари Харесай

Край на помпите, с които таксиджии ни цакат!

Нов часовник в таксиметровите апарати ще постави един път вечно завършек на помпите, с които някои таксиджии смучат клиентите си. Промяната идва поради задължението на страната ни да вкара наложения посредством евродиректива обединен ред за таксуване на таксиметровата услуга в целия Европейски съюз.

Тя към този момент е записана в Закона за автомобилните транспорти и е на крайна фаза на уточняване на техническите елементи сред Изпълнителна организация " Автомобилна администрация “ (по-позната като ДАИ), Национална организация по приходите и Българския институт по метрология (БИМ).

От 8 юли 2022 година таксиметровите апарати ще претърпят значима смяна, която няма да засегне цената на курса.

Засегнати ще бъдат обаче всички тези водачи, които употребяват така наречен помпи - дребни генератори на електронни импулси, които се връзват към кабела сред колелата на автомобила и фискалния уред. Ключът им хитро се слага в някой от бутоните на таблото (радио, климатик, размразител на задно стъкло и др.) и посредством натискането им лидерът избира по кое време да " набие “ спомагателни импулси към сметката.

Заради по-лесното доказване на изминатия маршрут помпата главно се употребява точно по време на престой - на кръстовище или в запушване. Шофьорите надуват сметката с не повече от 10-20%, като по този начин не провокират съмнението на множеството разсеяни клиенти. Дори и да стачкуват, доказването какъв брой тъкмо е престояло таксито в задръстването е невероятно, предава " Телеграф ".

Сега фискалните апарати регистрират единствено часа на издаване на фискалния бон. С смяната обаче на бона ще се изписва и часът, в който е стартират курсът.

" Тази смяна ще е доста потребна за потребителите, тъй като няма по какъв начин цената да бъде изменена, в случай че апаратът към този момент ще регистрира и времетраенето на курса. Така, в случай че клиентът се съмнява в крайната цена, инспекцията ще бъде извънредно лесна. Нещо, което е невероятно в този момент “, разяснява Кирил Ризов, ръководител на съюз " Такси “, една от главните представителни браншови организации в бранша.

По думите на Ризов смяната ще докара до изхвърлянето на към 25% от фискалните апарати в приложимост. Те са от най-старите съществуващи модели и не могат да бъдат осъвременени. Техните водачи ще би трябвало да се бръкнат с към 400 лева за съвременен уред. Други 25% ще минат през апаратура на спомагателен хардуер и програмен продукт в БИМ и ще станат като нови. Половината от актуалните апарати пък са напълно настоящи и няма да имат потребност от нищо повече от лека конфигурация.

Разходът от 400 лева за някои водачи ще пристигна като спомагателен " бонус “ към фрапантния скок на главното гориво в сектора – метана, чиято цена е производна на тази на природния газ. Скокът му е 185% по отношение на същия интервал на 2020 година и на колонките в този момент той се търгува за над 3 лева на кг.

" В момента метанът е на цената на бензина и по този начин ние към този момент нямаме на ниска цена различно гориво. А разноските за гориво са над 50% от всичките разноски в нашата активност “, изяснява Ризов. Ето за какво от неговия съюз, в съдружничество с още три представителни организации в сектора, упорстват за обезщетения от страната. Планът им е да желаят от държавното управление по 200 лева отплата на месец на кола поради цената на горивото. Ако страната не ги чуе, дават обещание да се стигне до митинги.

" Да вдигнем цените, откакто към този момент го направихме единствено преди няколко месеца, е безусловно невероятно. В миг на върлуваща инфлация това значи безусловно да останем без клиенти, защото таксиметровият транспорт не е предпочитан разход на семействата. От самун не можеш да се откажеш, само че от такси можеш “, разяснява и шефът на столичната компания " Радио Сухопътни войски Такси “ Емил Игнатов.

Пандемията и войната в Украйна са имали фрапантен резултат върху таксиметровия отрасъл, показват таксиджиите.

Според Емил Игнатов годните разрешителни за таксиметрова активност към последната предпандемична година, 2019, в София са били 6500, а през днешния ден са малко над 5000, което е над 20% спад.

Причината е, че поради намалелия брой клиенти през пандемията и шока с цената на горивата доста водачи са се насочили към различен вид издръжка.

" Песимист съм. Очакванията ми са наклонността с отлива на водачи да продължи и през идващите месеци “, предвижда Игнатов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР