носи името на улицата, на която Лисяк и семейството ѝ

...
носи името на улицата, на която Лисяк и семейството ѝ
Коментари Харесай

Хилде Лисяк: Да, аз съм деветгодишно момиче. Но първо, съм репортер

носи името на улицата, на която Лисяк и фамилията ѝ живеят.

На 2 април 2016 година Лисяк е в полицейското ръководство, с цел да ревизира дали случай на вандализъм е завършил, защото тя го следи, когато чува полицейски шеф да изяснява, че напуща сектора поради “нещо важно”. Момичето бързо схваща, че става дума за ликвидиране, осъществено единствено на няколко пресечки от вкъщи ѝ. Полицията подозира, че брачен партньор е умъртвил жена си с чук. Лисяк незабавно отива на мястото на престъплението, а по-късно бързо се прибира, с цел да се посъветва с татко си. След къса редакция, събраната информация е оповестена със заглавие: “/ЕКСКЛУЗИВНО: УБИЙСТВО НА УЛИЦА ДЕВЕТ”. Лисяк още веднъж се връща на местопроизшествието и основава къс репортаж за своите канали.

Веднага откакто Лисяк оповестява за локалното ликвидиране, страницата на нейния вестник във Фейсбук получава купища отрицателни мнения срещу 9-годишното дете, отразяващо сходно събитие.”Загрижените” коментиращи показват своите опасения и подлагат на критика родителите по тази причина, че са разрешили щерка им да си “играе на репортер”, вместо да сервира чай на своите кукли.

В отговор Лисяк разгласява видео, което притегля национално и интернационално внимание. Директно се обръща към критиците си: " Ако желаете да спра да отбелязвам вести, тогава слезте от компютрите си и направете нещо по въпроса.”

Младата кореспондентка продължава да осведоми в Orange Street News, проследявайки освен истории в района, където живее, само че и на национално равнище - тематики като ковид, избори и така нататък През 2019 година фамилията ѝ се реалокира в Патагония, Аризона.

Докато Лисяк проверява случай за граничен патрул през 2019 година, служител на реда на име Джоузеф Патерсън декларира, че не желае да чуе “нищо от тази независимост на пресата” и заплашва, че ще прати Лисяк в затвор за малолетни. Гневът му е провокиран от това, че Лисяк го е снимала, което деяние той дефинира като незаконно. По последна информация въпросът е бил деликатно прегледан и са подхванати подобаващи дейности.

Лисяк е и създател на редица книги - тя написа мистериозната поредност, наречена Hilde Cracks the Case. Има шест книги, оповестени сред 2017 и 2019 година. Историите са основани на достоверни източници на информация.

Младата журналистка изнесе и тирада по време на дипломиране в университета в Западна Вирджиния, ставайки най-младият човек, който в миналото е правил това. Разбира се - нейната тирада е за бъдещето на публицистиката.

А сериалът Home Before Dark също е въодушевен от живота на американската кореспондентка. Но казусът за ликвидиране, който героинята от дребния екран наблюдава, е радикално друг от същинската история.

„ На тези от вас, които биха предпочели да остана у дома и да върша чаени празненства, споделям следното:

Да, аз съм деветгодишно момиче.

Но първо, съм кореспондент.

Докладвам новините.

И до момента в който има вести за докладване в Селинс Гроув, ще продължа да се пробвам да давам на хората обстоятелствата.

А за тези от вас, които считат, че би трябвало “да си знам мястото”, ви предлагам договорка. Слизаш от компютъра си и правиш нещо, с цел да спреш закононарушенията, които се случват в моя град, и аз ще спра да рапортувам за това.

Дотогава ще продължа да си правя работата.” - Хилде Лисек за през 2016 година.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР