Нощното небе предлага най-красивата и загадъчна гледка. Безспорно най-пленяващият феномен,

...
Нощното небе предлага най-красивата и загадъчна гледка. Безспорно най-пленяващият феномен,
Коментари Харесай

Тунгуският метеорит - една от най-големите загадки на XX век

Нощното небе предлага най-красивата и загадъчна панорама. Безспорно най-пленяващият феномен, който може да следим всяка вечер, когато погледнем нагоре е събитието „ падаща звезда “. И евентуално първото нещо, което ще си помислите щом го видите е какви късметлии сте и че би трябвало да си намислите предпочитание. Но даваме ли си сметка какъв брой пагубно може да бъде това събитие за човечеството? Нашата земна атмосфера работи, като щит и ни пази от дребните астероиди с маса до няколко стотин кг. Но, какво би станало, в случай че с нас се сблъска астероид с размери няколко милиона тона? Според данни на НАСА на всеки 2000 години астероид с размерите на футболно игрище удря Земята и предизвиква обилни вреди. Преди 66 милиона години метеорит с размерите на планина се врязва в полуостров Юкатан на територията на днешно Мексико със скорост 64 000 км/ч и образува кратер с диаметър по-голям от 185 километра. Силата на удара се равнява на над 100 трилиона тона тротилов еквивалент и заличава повече от 80 % от живота на Земята. До какъв брой човечеството е квалифицирано за възможен конфликт с астероид от тези мащаби можете да прочетете в публикацията ни тук.

Вероятно едно такова събитие се е разиграло сутринта на 30 юни 1908 година в Централен Сибир, сред реките Лена и Подкаменна Тунгуска. Огромно огнено кълбо с размери 50-100 м. прелита в посока от югоизток към северозапад. Местните поданици следят това събитие и с помощта на техните сведения можем да нарисуваме частична картина на станалото. Те описват, че виждат ослепително ярка светлина съпроводена с гърмеж, шокова вълна и топлота, която изгаря всичко в близост. Оглушителният гръм се чува на повече от 1000 км., а шоковата вълна поваля и обгаря всички дървета в радиус от 40 км. Около 2000 кв. км. от тайгата и 80 милиона дървета са изгорени и наподобяващи на телеграфни стълбове. От данните на очевидците учените откриват, че Тунгуският астероид се взривява на височина към 10 км. над земната повърхнина. Според разнообразни източници силата на гърмежа се оценя в много необятен диапазон 3-50 мегатона тротилов еквивалент, а други оценки сочат, че силата на гърмежа била 185 пъти по-мощна от тази, която провокирала атомната бомба хвърлена над Хирошима. Сеизмичните талази от гърмежа се усещат чак във Англия. Тъй като, всичко това се разиграло в далечен регион на тайгата, няма публични данни за човешки жертви, само че на мястото на нещастието са открити хиляди овъглени трупове на диви животни. Очевидците описват, че след нещастието са следени странни небесни феномени. Какво в действителност се е случило в Тунгуска?

Метеоритна догадка

Най-широко публикуваната и одобрявана от учените догадка за случилото се е, че в местноста Тунгуска пада астероид. От там идва и наименованието на самото събитие – Тунгуският астероид. В началото тази догадка се приема и не се подлага на инспекция цели 50 години след случилото се събитие. Първата експедиция до изумения регион се състояла през 1927 година и била ръководена от Леонид Кулик. Той споделя, че даже 20 години след детонацията на Тунгуският астероид вредите към момента били явни. Експедицията открива, че на повърхност към 50 км. падналите дървета образуват формата на пеперуда. Те не откриват никакъв кратер или следи от удара на астероида със земята, няма и остатъци от астероид. Тъй като местността била опасана с торфени блата Кулик допуска, че останките са пръснати и заровени в тях. През 2008 година Наташа Артемиева от Института за проучване на планетите в Тусон основава компютърен модел на Тунгуският астероид, като взема в поради всички известни обстоятелства и данни. Нейният модел демонстрира, че ударните талази повалят дърветата с формата на пеперуда. Това е съвпадане с наблюдението което прави Леонид Кулик и експедицията му. Фактът, че на мястото няма следи от астероид странните небесни феномени след събитието се изясняват с това, че вместо астероид в местността на Тунгуска пада комета. Тъй като кометата е формирана главно от лед, това поддържа и обстоятелството, за какво на мястото на гърмежа не са открити никакви следи от небесното тяло. Опашката на кометата пък може да даде пояснение за странните небесни феномени, които се следят в следствие.

Ядрена догадка

Тази догадка набира известност с помощта на съветският публицист фантазьор Александър Казанцев, съгласно който Тунгуският астероид е в действителност взривил се галактически транспортен съд на непозната цивилизация с мотор задвижван от нуклеарна сила. В книгата „ The Mystery of the Tunguska Fireball “ от Surendra Verma създателят преглежда тази доктрина, като не реалистична, тъй като на мястото на конфликта не е засечена никаква радиоактивност, нито са открити каквито и да било остатъци от извънземен транспортен съд.

Експеримент на Никола Тесла

Друга известна догадка за Тунгуският астероид е обвързвана с името на Никола Тесла. Тази догадка е стартирана през 1996 година от ясновидеца Манфред Димде. Според нея, Тунгуският астероид и последвалият гърмеж са директен резултат от опит извършен от Никола Тесла. Един от скандалните планове на Тесла е кулата „ Wardenclyffe “. Тя била висока близо 57 метра и се намирала в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Целта на Тесла била, посредством нея да можело да се придвижва безжично електрическа енергия и радиовълни на големи дистанции и по този начин хората да споделят между тях. Ученият потвърдил правотата на своята концепция, само че на доста дребни дистанции употребявайки по този начин наречената Бобина на Тесла. Планът му бил да се изградят сходни кули в огромните градове по света. За страдание финансирането спряло преди да успее да приключи своята работа и планът бил закрит. Това било мощен удар върху ексцентричният академик. Каква обаче е връзката на Тесла с Тунгуският астероид? Изглежда необикновено, само че съгласно някои това е може би акт на възмездие от страна на ученият, който не е получил признанието, което заслужавал. Други последователи на тайните теории позволяват, че кулата „ Wardenclyffe “ представлявала супероръжие и функционирала като „ лъч на гибелта “. Според мнозина обаче тази доктрина е малко евентуална.

Други хипотези

Според Нобеловите лауреати по Уйлърд Либи и сътрудника му Коен-Тануджи Тунгуският астероид е антиматерия, която при прикосновение с елементарната материя провокирала анихилация, която довела до освобождението на голямо количество сила провокирала детонацията над Тонгузка.

Според Андрей Тюняев Тунгуският феномен е породен от бяла дупка, която била образувана при доста удобни условия. Според едни тя може да е пристигнала от Космоса, а съгласно други може да се е формирала на повърхността на Земята. Тюняев споделя: „ Тунгуският феномен е неведнъж смален аналог на Големия гърмеж, който е основал Вселената. “ Тази доктрина обаче е избрана от научното общество, като псевдонаучна.

Разбулването на загадката

Ученият Андрей Злобин от Руската академия на науките твърди, че е разкрил три скални отломъка от региона на Тунгуска, които имали характерността на метеоритни парчета. Ако той се окаже прав, тези скали най-сетне ще са директно доказателство за станалото преди 112 години злополучие. Злобин събира пробите през 1988 година в региона на река Хушма Остава мистерия обаче, за какво чак през 2008 година той разкрива за своята находка. Изглежда, че Тунгуският астероид – една от най-големите загадки на XX в. към момента няма да вдигне булото и да разкрие пред света какво в действителност се е случило.

Още по тематиката за Тунгуският астероид може да прочетете в публикацията на BBC „ In Siberia in 1908, a huge explosion came out of nowhere „.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР