Норвежки археолози смятат, че са открили най-стария рунически камък в

...
Норвежки археолози смятат, че са открили най-стария рунически камък в
Коментари Харесай

Най-старият рунически камък в света е открит в Норвегия


Норвежки археолози считат, че са разкрили най-стария рунически камък в света, издълбан преди близо две хилядолетия - няколко века преди към този момент известните, съобщи Франс прес, базирайки се на откривателите.

Приблизително 30-сантиметровият пясъчен каменен блок с кестеняв цвят е открит в погребално поле, намерено през есента на 2021 година покрай езерото Тирифьорден, северозападно от Осло, по време на работа по построяването на железопътна линия.

Датирането на кости и овъглено дърво, открити в гроба до камъка, демонстрира, че той е издълбан сред първа и 250-а година от нашата епоха, оповестяват от Музея за история на културата в Осло.

" Това е фантазия за рунолозите ", споделят от музея.

Обикновено издигани върху гробове, изключително през епохата на викингите, руническите камъни са гравирани с надписи, формирани от руни - най-старата известна писменост в Скандинавия.

" Смяташе се, че първите руни в Норвегия и Швеция са се появили през третото или четвъртото столетие. Оказва се обаче, че някои рунически камъни може да са по-стари, в сравнение с се смяташе до момента ", споделя руноложката Кристел Зилмер пред Норвежката телеграфна организация (NTB). " Това е неповторимо изобретение ", добавя тя. 

Използвани от така наречен предгермански нации, руните към момента имат значително тайнствен генезис.

Транскрибиран на латиница, надписът върху камъка от Тирифьорден образува думата " idiberug ", евентуално в символ на респект към индивида, положен в гроба.

Камъкът ще бъде изложен в Музея за история на културата в Осло от 21 януари до 26 февруари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР