Норвежката индустрия за аквакултури (т.нар. рибна индустрия) се нарежда среd

...
Норвежката индустрия за аквакултури (т.нар. рибна индустрия) се нарежда среd
Коментари Харесай

Вижте истината за норвежката сьомга! Трябва ли да се тревожите?

Норвежката промишленост за аквакултури (т.нар. рибна индустрия) се подрежда среd водещите международни стратегии. Всеки ден 14 милиона порции с норвежка сьомга се употребяват на повече от 150 места по света.

Като втори по величина експортьор на морски блага Норвегия схваща от нуждата, че единственият метод нейната аквакултурна промишленост да остане устойчива в бъдещето, е посредством опазването на околната среда и рибните ресурси. В наши дни в медиите циркулира толкоз огромно количество информация, че е мъчно да се разпознават същински истории от неправилно показани такива.

Отглежданата в селското стопанство (рибни ферми) сьомга се показва отрицателно в медиите, само че е значимо да се разбере, че не всички отгледани в селското стопанство сьомги са идентични.

През 2020 година би трябвало да влезе в употреба рибната плантация Havfarm, която съставлява структура, сходна на катамаран (двукорпусен плавателен съд). Дължината е към 430 м с потенциал до 10 000 тона сьомга.

През първата година от живота си сьомгата ще се отглежда на сушата в специфичен контейнер. Там рибите ще се отглеждат, до момента в който станат задоволително огромни и мощни, с цел да оцелеят в действителната среда – в морето. След като доближи тази възраст, сьомгата се трансферира в просторни, предпазени океански химикалки, които разрешават оптималната независимост да порастват.

Писалката съставлява повърхност, оградена с мрежа, в които пораства сьомгата. Имат обиколка до 200 метра (650 фута) и дълбочина до 50 метра (165 фута). За да се предотврати пренаселеността, норвежкият закон изисква сьомгата да съставлява по-малко от 2.5% от размера на аквасъоръжението. Това значи, че всяко пространно оборудване би трябвало да се състои от 97.5% вода, с цел да се обезпечи оптимален комфорт и здравословен цикъл на напредък.

Хранене на норвежката сьомга

 Ферма за сьомга в Норвегия

Норвежката сьомга се храни както с растения, по този начин и с морски неща като рибно масло, парченца месо от дива риба. Тя се нуждае и от витамини, минерали и антиоксиданти, гарантиращи още по-добър усет на рибата. На всеки кг сьомга се пада почти 1.2 кг фураж. В общия си витален цикъл 1 сьомга се нуждае от към 6-7 кг храна. Това е много малко спрямо други животни. Например за 1 кг свинско месо са нужни към 8 кг фураж.

Розовият цвят на норвежката сьомга идва от натурален оксикаротеноид, наименуван астаксантин. В природата сьомгата получава астаксантин, като яде ракообразни. Норвежката сьомга получава същите потребни хранителни субстанции като добавки в храната си. Проучванията демонстрират, че астаксантинът работи като антиоксидант и в действителност може да ускори имунитета на индивида.

Етоксихинът е антиоксидант, употребен като добавка в храната за рибите, с цел да се резервира качеството на сьомгата по време на превозване. Европейски правилник 2316/98 позволява потреблението на антиоксиданти като етоксихин в храните за животни. Максималното им ограничаване независимо или в композиция с други антиоксиданти се дефинира на 150 mg на кг фураж.

В Норвегия наличието на тези антиоксиданти в храните за развъждане на риба се следи всяка година. Последните резултати от формалната норвежка стратегия за надзор на рибните фуражи демонстрираха, че равнищата на етоксихин са доста под рестриктивните мерки, избрани от Европейски Съюз.

Лекарства за норвежката сьомга

Никакви медикаменти или антибиотици не се ползват превантивно или като стимулатор на растежа в храната на сьомга. Използването на антибиотици в норвежкото развъждане на сьомга понижава с 99% от 90-те години на предишния век, до момента в който производството на сьомга за същия интервал се е нараснало от 50 000 тона на повече от един милион тона. През 2015 година по-малко от 1% от сьомгата получава ветеринарно лекуване, употребявайки антибиотици.

В Норвегия използването на антибиотици се следи прецизно. Всички медикаменти би трябвало да бъдат утвърдени от съответните органи. Те могат да се употребяват единствено при диагностициране на характерни болести и сертифицирани ветеринарни лекари подписват всички предписания. Третираната сьомга би трябвало да бъде сложена в карантина, преди да се позволи продажбата на сьомгата. Поставянето на карантина значи, че се дава време на организма да почисти всички останки от лекарството, преди да бъде продадено.

Последните документи сочат, че норвежката сьомга е изцяло безвредна и здравословна за ястие.

 Норвежка сьомга

Норвегия беше една от първите страни, която вкара система за следене на здравето на сьомгата и други риби, с цел да подсигурява сигурността на храните. Всеки аспект от развиването на сьомгата се следи от близко от софтуерно усъвършенствани системи, които подават информация на фермерите и техните ветеринарни лекари. Отглежданата в стопанството сьомга също ще има потребност от ветеринарно внимание.

Ефективните ваксини понижават използването на антибиотици в норвежкото развъждане на сьомга до на практика нула. Всъщност единствено 0, 00034 грама антибиотици се употребяват за кг сьомга, създадена в Норвегия, спрямо почти 1 грам на кг пиле, създадено в Съединени американски щати. Ако има потребност от лекарство, което да се употребява в норвежка плантация за сьомга, лекарството би трябвало да бъде предписано и доставено от лицензиран ветеринарен доктор.

Замърсители на норвежката сьомга

Диоксини - сборен термин за група замърсители на околната среда, който включват фуран и полихлориран бифенил, които се срещат по целия свят. Диоксините и фураните се отделят във въздуха от горивни процеси като изгаряне на търговски или битови боклуци и от изгаряне на горива като дърва, въглища или петрол. Изгарянето на домашен отпадък и горски пожари също може да докара до обособяване на диоксини и фурани в околната среда.

Случайно или съзнателно освобождение на течности е освободило полихлориран бифенил в околната среда. Поради това доста хранителни източници, в това число скотски протеин, млечни артикули и даже плодове и зеленчуци, са били изложени на диоксини. В комерсиалната риба диоксини участват на доста ниски равнища с незначителни резултати върху здравето, спрямо изгодите от потреблението на морски блага.

Нивата на устойчиви органични замърсители - в това число диоксини, в норвежката сьомга са шест пъти по-ниски от интернационално признатите европейски гранични стойности. Норвежките управляващи управляват цялата верига на доставки, с цел да подсигуряват спазването на рестриктивните мерки на Европейски Съюз. Резултатите от разнообразни проби са обществени и налични на уеб страницата на Националния институт по проучване на храненето и морските храни (NIFES).

NIFES прави над единадесет хиляди теста годишно на норвежката сьомга, а равнищата на устойчиви органични замърсители в норвежката сьомга в никакъв случай не са надхвърляли интернационално признатите европейски гранични стойности.

Пестициди и норвежка сьомга

 Отглеждане на сьомга с Норвегия

Употребата на ендосулфан като пестицид е неразрешена в Европейския съюз и в Норвегия и не се ползва по никакъв метод при развъждането на сьомга. Европейският орган за сигурност на храните и Европейската комисия заключиха, че ендосулфанът в храната за сьомга не е рисков фактор за здравето на хората или за хуманното отношение към животните.

Отпадъци и запазване на околната среда

Напредъкът в технологията за автоматизирано хранене отстрани непотребните хранителни боклуци. За да се поддържа равновесието на екосистемата и да се защитят студените, чисти води, в които норвежката сьомга естествено процъфтява, всеки обект, употребен за развъждане на сьомга, би трябвало да почива (уловен период), преди да стартира нов цикъл. През това време студените бистри води измиват непотребните боклуци. Норвегия също има политика за резистентност, която има поддръжката на Съвета за ръководство на морските сили и ФАО (Организацията по издръжка и земеделие), както и е в партньорство със Световния фонд за дивата природа (WWF).

Горната информация /seafoodfromnorway.us./ се основава на съществени правила в норвежката аквакултура: транспарантна, контролирана и следена активност от страна на промишлеността, чието изцяло внимание е ориентирано към производството на безвредни и здравословни морски артикули.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР