Норвегия е на път да построи най-високата дървена сграда в

...
Норвегия е на път да построи най-високата дървена сграда в
Коментари Харесай

Норвегия на път да построи най-високата дървена сграда в света

Норвегия е на път да построи най-високата дървена постройка в света, осведоми Франс прес. Дървото е възхваляван материал поради слабия климатичен отпечатък и пожароустойчивостта си.

Кулата Мйос (Mjos) е ситуирана покрай езеро, чието име носи, на стотина километра от Осло, има 18 етажа и тази седмица подемен кран сложи последната й греда. Когато бъде приключена, тя ще е висока 85,4 метра, предава Българска телеграфна агенция.

Изборът на дървен материал разрешава да се понижат излъчванията от въглероден диоксид спрямо бетонна постройка, настояват основателите на плана.

" Да строиш с дърво това е да помагаш да се диша в по-добър свят ", се показва в официалното съобщение на предприемача Артур Бухардт. Той твърди, че е показал плана, като се е въодушевил от Парижкото съглашение за битка против климатичните промени.

За да разсеят възможните страхове, създателите на плана твърдят, че постройката е конструирана по този начин, че да устои на пожар: както пъновете не могат да се възпламенят без подпалка, по този начин и огънят ще овъгли незадълбочено дебелите греди, само че няма да ги разпали, настояват основателите на плана.

Откриването на кулата е планувано за март 2019 година и тогава тя ще засенчи Треет (Treet) ( " дърво " на норвежки), постройка, която се намира в западния норвежки град Берген и е висока 49 метра. Засега тя държи върха.

Новата постройка е трябвало в началото да се издига на 81 метра височина, само че най-после е получила няколко спомагателни метра с инсталирането на пергола на върха. В кулата има жилища, вътрешен басейн, хотел, офиси, ресторант и общи пространства.

Между другото, прибавянето на няколко метра височина ще разреши на норвежката кула да надмине друга постройка, която сега се строи ХоХо (HоHо) във Виена, която ще е висока 84 метра.

За разлика от норвежката постройка, която е напълно от дърво, австрийската има хибридна конструкция, като смесва дърво (76 процента) и други материали.

Според организацията с нестопанска цел Съвет за високите здания и градско местонахождение, която е профилирана в устойчивия градски дизайн има и други, още по-амбициозни планове, които са в напреднал стадий. Сред тях са кулата Боабаб в Париж (120 метра) и Абебе корт тауър (Abebe Court Tower) в Лагос (87 метра)

Building high-rises #sustainably? With #wood it is possible. Case Mjøsa Tower: https://t.co/nPHHn38ycZ#woodarchitecturepic.twitter.com/pYLnxcdDgy

— Metsä Wood UK (@MetsaWoodUK) September 13, 2017
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР