Нормално е директорите на държавните банки – Българската банка за

...
Нормално е директорите на държавните банки – Българската банка за
Коментари Харесай

Нормално е директорите на държавните банки да получават високи заплати

Нормално е шефовете на държавните банки – Българската банка за развиване и Българската национална банка да получават високи заплати, разясняват финансисти. Те вземат сред 15 000 лева и 50 000 лева Високите заплатите на мениджърите извеждат и по-високи хонорари на чиновниците по-ниските равнища, както в банките по този начин и във всички останали компании в частния и държавния бранш.

През тези дни стана ясно, че един от изпълнителните шефове на ББР получава към 30 000 лева, което било скандално съгласно гражданското съдружие БОЕЦ и неговият водач Георги Георгиев, който е считан за доближен до избягалия в Сърбия някогашен банкер Цветан Василев. Такива са възнагражденията и в частните банки, а в някои даже и по-високи. Не може държавните финансови институции да бъдат отвън пазара и да реализират надзор на обществените средства с ниски заплати. Това основава условия за корупция, обясниха финансисти. Според тях офанзивата против високата заплата на изпълнителния шеф на ББР е предизвикана не във връзка с неговите пълномощия, а в съществена линия към политизиране на тематиката от страна на БОЕЦ. Самият водач на сдружението Георги Георгиев, който е доближен до някогашния банкер на банкрутиралата банка КТБ Цветан Василев и който води офанзивата против ББР демонстрира, че най-вероятно става въпрос за осъществяване на поръчка, обясниха финансови анализатори.

Според тях е обикновено хора, които са на високи постове да взимат високи заплати, по отношение на отговорността, която носят. Кредитите и задатъците на ББР са 2,5 милиарда лева, а активите на банката са 3,4 милиарда лева Няма по какъв начин да управляваш сходни суми с минимална работна заплата от 710 лева или междинната за страната – към 1500 лева Все отново се изисква професионален опит, експертиза и самостоятелност. Ако управляваш сходни суми и взимаш минимална заплата, то това основава предпоставки за корупция и злоупотреби. Освен това няма неприятно в това да се взимат високи заплати, тъй като по този метод се притеглят качествени и опитни фрагменти. Същото важи и за държавната администрация. Само по този начин може да бъде накарана да работи бързо и стимулирано. В целия свят е естествена процедура изпълнителните шефове на банки и огромни компании да получават високи трудови хонорари, които в някои случаи на запад доближават и до над 100 млн. $ годишно.

Колкото повече се доближава България до присъединението си към така наречен "Клуб на богатите в Европа ", толкоз повече мениджърите и положителните банкери би трябвало да получават по-високи хонорари, считат икономисти. Това ще бъде от извънредно значение през идващите няколко години с присъединението на страната към Еврозоната. През този интервал Българска народна банка и ББР би трябвало да запазят своята самостоятелност от политиците. Тъй като родната валута е вързана с корав курс към еврото, то на процедура това значи, че България на макро равнище оперира с евро пари, само че без да ги разменя сред жителите и бизнеса физически. Вместо тях използваме левове и по този начин левът в действителност е "аватар " на еврото и съставлява нищо друго с изключение на квитанция за евро. Прост образец за това е, че когато приказваме за огромни персонални вложения в частния си живот – да вземем за пример за покупка на жилище, ние считаме цените в евро, а не в левове.

Да, при влизането в Еврозоната, България, както и другите страни-членки, на процедура отдава множеството решения на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това е по този начин, тъй като една обща валута има потребност от орган, който да я ръководи и който да организира единна икономическа и парична политика. Точно както е в обособените национални страни, работещи с национална валута. Основната цел на ЕЦБ е да поддържа ценовата непоклатимост, като по този метод би трябвало да поддържа икономическия напредък и основаването на работни места. България, както и останалите страни, посредством своя представител в борда на ЕЦБ ще може да взе участие в процеса на взимане на решения. Така че – България няма да отдаде на ЕЦБ спомагателен суверенитет допълнително, в сравнение с има сега. Левът е вързан за еврото и всички решения на ЕЦБ му въздействат директно, както и на икономическата ни позиция. Още повече, че с влизането на България в Банковия съюз (т.нар. "тясно съдействие " сред Българска народна банка и ЕЦБ) беше направена основна крачка напред по отдаването на суверенитет във връзка с банковия контрол. Важно увещание, което прави един от най-авторитетните ни икономисти Румен Аврамов е, че с напъните на Българска народна банка и други централни банки на страни членки с режим на валутен ръб ЕЦБ е била уверена да промени разпоредбите за влизане в еврозоната, тъй че да не се постанова краткотрайно "отвързване " на курса в границите на ERM II. Т.е. всички терзания, че влизането в "чакалнята " ще отстрани борда и ще ни направи уязвими, са неоснователни. Същото се отнася и за възнагражденията!
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР