Нормално е да се появяват и подобни съмнения, че нещата

...
Нормално е да се появяват и подобни съмнения, че нещата
Коментари Харесай

Доц. Николай Димитров: Прокуратурата не може да излезе от образа, с който битува в общественото съзнание

" Нормално е да се появяват и сходни подозрения, че нещата не са такива, каквито са. Или не са доста същински. От много време основния прокурор Иван Гешев е в доста маргинална позиция, в чисто научния смисъл. Той просто е изтласкан някъде в периферията. Той е притежател на доста стигми, които сега се включват в този комплекс от пояснения на нещата. "
Всичко по тематиката: Опитът за нападение против основния прокурор Иван Гешев 64
Това сподели в предаването " Преди всички " на БНР доцент Николай Димитров, обществен психолог. Той проучва война на тълкования след покушението върху автомобила на основния прокурор на 1 май.

" Това е естествен феномен, който е предстоящ. От чисто научна позиция това, което се изговаря в последните два дни - че има опция това да е инсценировка, е част от този комплекс за обвинение на " жертвата ".

Димитров обърна внимание върху сюжетната линия, употребена от основния прокурор, че " мафията му има зъб ".

" Започват да се бият тези две тези – имаме ли работеща правосъдна система, прокуратура в частност, тя с или против мафията и проведената престъпност е. И в последна сметка има ли потребност от промяна, в случай че тя си прави работата, а в тази ситуация тя си прави работата, след като проведената престъпност ѝ залага капани и се пробва да се бори с нея. "

Атентатът против Гешев демонстрира, че държавността е застрашена и е обект на разпра от хора, които имат някакви скрити намерения, разяснява Николай Димитров в предаването " Преди всички ". Според обществения психолог това много рязко ни вкарва в групата на страните с мафия, само че от друга позиция ни слага при " положителните страни с мафия ".

Доц. Димитров изрази мнение, че прокуратурата в България е извънредно маргинализирана конструкция и обществото не я припознава. Той назова това ценностна рецесия и означи, че прокуратурата не прави нищо, с цел да се оправи с това съмнение.

" Ролята на прокуратурата е да пази обществото, а това, което следим и слушаме като обществено говорене от години насам е, че в действителност прокуратурата е бухалка в ръцете на страната, с цел да се саморазправя с неуместните, или е удобен партньор за заигравка с проведената престъпност. Никой не направи нищо, с цел да изкара прокуратурата от този облик, който битува в публичното схващане. "

Българите доста от дълго време са загърбили политиците и властта си. Политиците и елементарният жител живеят в две паралелни страни.  Обикновеният жител ще остане в изчаквателна позиция, с цел да види как ще приключи този следващ сеир, счита общественият психолог. Според него обаче това ще бъде употребявано от политическата класа в договарянията за държавно управление.

Доц. Димитров вижда сигнал към ГЕРБ, че " не би трябвало да не помнят Иван Гешев, тъй като той сигурно е страж на доста тайни и ще би трябвало по някакъв метод да му внимават ". От друга страна от обединяването ПП-ДБ, които бяха " надъхани да се случи смяната, ще бъдат малко по-внимателни с прокуратурата и правосъдната система ", в случай че се изходи " от чисто битовото разбиране, че на умряло куче не е хубаво да вадиш нож ".

Най-вероятно малко ще се забави правосъдната промяна, само че не толкоз поради случилото се с основния прокурор, а поради хода на договарянията сред двете обединения за сформиране на държавно управление, предвижда той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР