Нормално е да очакваме увеличаване на случаите на респираторни заболявания,

...
Нормално е да очакваме увеличаване на случаите на респираторни заболявания,
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Очакваме увеличаване на случаите на коронавирус

Нормално е да чакаме увеличение на случаите на респираторни болести, в това число и на Коронавирус. Това съобщи проф. доктор Тодор Кантарджиев, който беше едно от основните настоящи лица в Националния действен щаб за битка с ковид.

" Като имаме поради, че в този момент сме средата на октомври, а на 1 септември на дневна база имахме към 10 пъти по-малко новозаболели от Коронавирус, изцяло обикновено е да чакаме едно обикновено за сезона увеличение ", добави той. 

Проф. Кантарджиев открои три неща, които би трябвало да ни карат да не се плашим от Коронавирус.

„ В момента Коронавирус вирусът не е този, който беше преди 3 години, когато на десетия ден се умираше и бяхме международен рекордьор по смъртност тъкмо преди 2 година по това време “, уточни той.

Бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания добави, че към този момент нашето общество узря, хората помъдряха и доста го радва да вижда интереса към имунизацията против модерните варианти на разновидността. Освен това сега се радваме на една продължителна есен, която води до понижаване на случаите на респираторни болести.

Според проф. Кантарджиев означи, че обществото би трябвало да бъде умерено и да не се плаши от Коронавирус, само че би трябвало да се съблюдават обикновените правила – постоянно да се проветрява, обществените мероприятия е по-добре да се вършат на открито.

„ Когато някой е болен, да си стои във у дома, а не да върви да се раздава на обществото и по този начин да заразява останалите “, добави той.

Специалистът акцентира, че в напредналите в здравно отношение страни, в това число и Англия, всички над 65-годишна възраст се слагат в така наречен рискова група, където и прекарването на болестта е по-тежко. „ Австралия, също напреднала в здравно отношение страна, задължава всички над 75-годишна възраст да се имунизират “, сподели още той.

Проф. Кантарджиев посочи, че в рисковата група са освен хората в имунен недостиг и хората с хронични болести, само че и хората, с които те съжителстват.

„ Ако в едно семейство имаме някой с диабет, в случай че имаме дете с присъщ имунен недостиг, в реда на нещата е освен то, освен болният, само че и неговите близки да се имунизират и да съблюдават всички правила, с цел да не му докарат инфекцията “, изясни той.

Освен това експертът описа и че още преди 10 години едно доста огромно проучване в Австралия е потвърдило, че хигиеничните кърпички имат същото значение за редукция на инфекциите, както самата ваксина.

„ Това са доста значими ограничения, тъй като се потвърди, че освен по въздуха, само че и повърхностите, които пипаме, и по-късно пипаме лицето, устата, носа си и очите, се заразяват “, добави проф. Кантарджиев.
ТЕМА преди 8 часа 713 преди 20 часа 5959 преди 3 дни 1205
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР