Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

„Газпром“ свали цените на газа за България с 40%

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Навръх 3 март „ Газпром “ смъкна цените за съветския газ към България с 40 %. Това е най-голямото понижение на цената на природния газ, стана ясно от ексклузивен брифинг в Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов дефинира това като алегоричен подарък и добави, че „ диверсификацията и конкуренцията действително демонстрират по какъв начин падат цените на синьото гориво “. След това посочи какъв брой доста е направило държавното управление и по какъв начин други хора се пробвали да му пречат в договарянията. „ По време на договарянията трябваше да поносим изявления на извънредно некомпетентни хора, които въобще не вършат разлика сред търговски контракти, политически договаряния и политическа конюнктура. Проведохме диалозите професионално. Неслучайно навръх днешната дата от страна на „ Газпром” ни върнаха контракта подписан. Има символика”, възгордя се Борисов. Припомняме, че президентът Румен Радев на няколко пъти прикани държавното управление да форсира процеса на договаряния с съветската страна по тематиката с цената на газа. От кабинета му дадоха отговор остро, обяснявайки, че единствено те имат право да водят договаряния с Москва и че той не би трябвало да им се бърка.

Енергийният министър Теменужка Петкова не скри, че огромна роля в договарянията е изиграла Европейската комисия, която се намеси със мнението, че цените не са конкурентни и посочи монопола на „ Газпром “.

Изпълнителният шеф на “Булгаргаз” Николай Павлов съобщи, че със подписаното съглашение се задължава държавния регулатор да преизчисли цените на съветския природен газ със задна дата за интервала от 5 август 2019 година до 29 февруари 2020 г.По данни на “Булгаргаз” на техните клиенти ще бъдат върнати над 150 млн. лв..

„ Очакваната цена, която ще бъде препоръчана, е калкулирана на база настояща информация за петролните артикули и курса на $ към 2 март. Може да има и леко отклоняване в едната или другата посока. Постигнатото понижение е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения сред „ Газпром “ и „ Булгаргаз “. То ще има забележителен резултат върху топлофикационните сдружения и българската стопанска система. Новата ценова формула ще се ползва ретроактивно, считано от 5 август 2019 година Тогава „ Булгаргаз “ публично изиска от „ Газпром “ предоговаряне на изискванията на контракта във връзка с цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще докара до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019 година до 29 февруари 2020 г.”, съобщи изпълнителният шеф на „ Булгаргаз” Николай Павлов.

Той добави, че е редно разликата сред цените да бъде възобновена на клиентите на „ Булгаргаз”. „ За тази цел ще желаяме от регулатора да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година От 1 март ще се ползва новата цена по контракта с „ Газпром “. По първични калкулации „ Булгаргаз” ще предложи на КЕВР одобряване на цени, които ще доведат до възобновяване на почти 150 млн. лв. с Данък добавена стойност. В допълнение ще бъдат възобновени и суми на клиентите за месец март”, сподели още Павлов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР