Номинираният от Унгария за еврокомисар Ласло Трочани е в конфликт

...
Номинираният от Унгария за еврокомисар Ласло Трочани е в конфликт
Коментари Харесай

И унгарският кандидат за еврокомисар е спрян заради конфликт на интереси

Номинираният от Унгария за еврокомисар Ласло Трочани е в спор на ползи, което пречи на неговата кандидатура, съобщи " Ройтерс ", базирайки се на чиновници от Европейски Съюз.

Малко преди този момент стана ясно, че и кандидатурата на румънския претендент, Рована Плумб, е била блокирана. По време на диалози с двамата в правната комисия на Европейския парламент им е било казано, че не могат да продължат с чуванията пред отрасловите комисии в Екологичен потенциал идната седмица поради несъответствия във финансовите им заявления, обявиха публични лица.

Решението ще затрудни унгарския министър председател Виктор Орбан, който предложи някогашния си правосъден министър, както и румънското държавно управление, което се намира в политическа рецесия.

Евродепутатите от правната комисия разпитаха Трочани, който бе номиниран за еврокомисар по политиката на съседство и разширението, за адвокатска адвокатска фирма, която е основал през 1991 година

Веднага след представянето на Трочани като унгарския претендент за екипа на Фон дер Лайен последваха рецензии, че той е персонално виновен за намаляване върховенството на закона в Унгария. Той бе министър на правораздаването и член на Върховния съд в страната и в този момент експерти по интернационално право и представители на неправителствени организации показаха терзания, че тъкмо Трочани може да получи ресора разширение на Европейски Съюз и връзки със прилежащите страни. Действията му в Унгария се поясняват като доста несъответствуващи за пост, който би трябвало в региона на Западните Балкани да се занимава точно с върховенството на закона, което е един от главните дефицити за започване на договаряния за участие.

Трочани стои зад закона, с който бе неразрешено на неправителствени организации да работят с бежанци и претенденти за леговище, както и зад поправките, довели до закриване на американската стратегия на Централноевропейския университет в Будапеща.

Изслушванията на претендентите за еврокомисари ще се състоят сред 30 септември и 8 октомври. Те са авансово изискване за назначение, преди новата Европейска комисия да може да встъпи в служба на 1 ноември. Правната комисия на Екологичен потенциал има пълномощието да спре чувания на претенденти за еврокомисари, в случай че се откри спор на ползи след оценка на финансовите им заявления. " Процедурата за един от номинираните за комисари е спряна във връзка с чуването ", сподели представителят на еврокомисията Мина Андреева, добавяйки, че има редица варианти оттук насетне.

Служител от Европейски Съюз сподели, че бъдещият ръководител на еврокомисията Урсула фон дер Лайен може да изиска от държавните управления в Унгария и Румъния да изберат нови претенденти, в случай че двамата не могат да изчистят споровете на ползи преди чуванията.

Българска телеграфна агенция отбелязва, че следва да бъде изяснено дали двамата претенденти въпреки всичко могат да се явят на плануваните за идната седмица устни чувания. Ако не бъдат позволени, Букурещ и Будапеща би трябвало да изпратят други претенденти. Дори да положат вербален изпит, противоречивите претенденти може да бъдат отхвърлени от изпитните комисии. По-рано през днешния ден представители на Екологичен потенциал прецизираха, че в случай че кандидат-еврокомисар бъде отритнат от европарламента, евродепутатите няма да могат да спазят първичния период и да одобрят новата Европейска комисия на 23 октомври.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (499)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР