Ножицата в размера на заплатите между МВнР и Министерството на

...
Ножицата в размера на заплатите между МВнР и Министерството на
Коментари Харесай

Заплатите във Външно министерство са едни от най-ниските в администрацията, оплака се Вигенин

Ножицата в размера на заплатите сред Министерство на външните работи и Министерството на финансите, да вземем за пример, е доста огромна. Ако се сравнят с другите министерства, ще се види, че възнагражденията на работещите във Външно министерство са много под междинното. Когато нарастването е с идентичен % за цялата администрация, заплатите в Министерство на външните работи още веднъж остават по-ниски, а разликата в безспорна стойност пораства. Трябва да се откри механизъм за догонващ растеж на възнагражденията. " Това съобщи Кристиан Вигенин във въпрос към министъра външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева. Той попита министъра още дали възнамерява съкращения в щата на ведомството, както и дали ще бъдат пенсионирани чиновниците, в това число посланици, навършили пенсионна възраст.

Вигенин напомни, че в края на предходната година вицепремиерът Томислав Дончев е изискал от всеки министър да показа проект за редуциране на администрацията в съответното министерство. На първото съвещание на Министерския съвет за 2019 година Бойко Борисов е споделил на министрите, че има проект за оптимизация на щата, който всеки би трябвало да извърши. Вигенин напомни още, че през първия мандат на ГЕРБ бюджетът и щатът на Министерство на външните работи са били орязани шоково, поради което и заплатите във ведомството са останали едни от най-ниските в администрацията. Вигенин назова унизителна практиката при прекосяване на работа на чуждестранен мандат дипломатите да бъдат преназначавани на щат със доста по-ниско заплащане, а приходът да се добавя с командировъчните, които получават.

Министър Захариева акцентира, че единствените планувани съкращения са бройките, разкрити краткотрайно за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Тя се съгласи с Вигенин, че без значение от това какъв брой богат опит има един чиновник, той не може до безконечност да заема държавна работа, предвид на напредването на възрастта му. Тя го увери, че нейните оферти за нови посланици са съобразени с това дали биха имали по-дълъг небосвод за работа.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР