Нобеловият лауреат за физика проф. Жерар Муру ще бъде отличен

...
Нобеловият лауреат за физика проф. Жерар Муру ще бъде отличен
Коментари Харесай

Нобелист става почетен доктор на БАН

Нобеловият лауреат за физика проф. Жерар Муру ще бъде отличен с почетната купа " Доктор хонорис идея " на Българска академия на науките на 25 февруари. Официалната гала ще се състои от 11 ч., а след нея професор Муру ще изнесе академична лекция на тематика: " Страстта за рискова светлина и приложението й в изгода нa човечеството ".

Проф. Жерар Муру работи в региона на лазерната оптика и физиката на електрическите полета. През 2018 година той бе отличен с Нобеловата премия за физика дружно с канадката Дона Стрикланд, негова ученичка, за революционни изобретения в региона на лазерните технологии - откриването на способ за генериране на ултракъси оптични импулси с висока активност.

Един от най-значимите приноси на проф. Муру за развиването на лазерната физика в Европа и в България е основаването на плана " Екстремна светлина " - ELI (Extreme Light Infrastructure), по който са построени няколко лазерни центрове в Европа. ELI " Екстремна светлина " към този момент е приета като нова научноизследователска инфраструктура от общоевропейски интерес и част от Европейската пътна карта (ESFRI). Проф. Муру има изключителни заслуги за включването на България в паневропейската научна конструкция ELI - " Екстремна светлина ". С цел присъединяване на български проучвателен центрове в главната изследователска фаза на този европейски план беше основан консорциум от научни организации и университети - ELI ERIC-BG, които са водещи в проучванията по лазерна физика в България. Това са Институтът по електроника на Българска академия на науките - водеща организация, Институтът по физика на твърдо тяло на Българска академия на науките и Физическият факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР