Нобеловата награда за физиология или медицина за 2018 г. е

...
Нобеловата награда за физиология или медицина за 2018 г. е
Коментари Харесай

Американец и японец поделят Нобела за медицина за противоракова терапия

Нобеловата премия за физиология или медицина за 2018 година е присъдена взаимно на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо за нов способ за лекуване на рака, оповестиха от Нобеловия комитет.

Те са удостоени за основаването на противоракова терапия благодарение на инхибиране на отрицателна имунна реакция. Имунната система има способността да нападна раковите кафези посредством потреблението на " спирачките " на имунните кафези.

Алисън е проучил протеин, който действа като спирачка в имунната система. Той е открил капацитета на спирачката и разгръщането на нашите имунни кафези да нападат туморите. Той е развил тази идея в нов метод при лекуването на пациенти.

Хонджо е разкрил протеин в имунните кафези и е открил, че също работи като спирачка, само че с друг механизъм на деяние. Терапиите въз основата на откритието му потвърждават поразителна успеваемост в битката против рака.

Двамата учени демонстрират по какъв начин разнообразни тактики за инхибиране на спирачките на имунната система могат да бъдат употребявани в лекуване на рака.

Ракът убива милиони хора всяка година - едно от най-големите провокации пред човечеството. Чрез стимулиране способността на нашата имунна система да нападна туморните кафези, тазгодишните нобелови лауреати са основали изцяло нов принцип в лекуването на злокачествени болести.

През 90-те година на XX век в лабораторията си в Калифорнийския университет Алисън изследва протеина CTLA-4 към T-клетките. Той е един от няколко учени, които са открили, че CTLA-4 действа като спирачка на T-клетките. Други проучвателен екипи са употребявали механизма за лекуване на автоимунни болести. Но Алисън е имал изцяло друга концепция. Той към този момент е създал антитяло, което може да се обвърже с CTLA-4 и да блокира функционалността му. Американецът почнал да изследва дали блокажът на CTLA-4 може да освободи спирачката на Т-клетките и да задейства отговор на имунната система против раковите кафези. Първият опит е извършен в края на 1994 година Резултатите са впечатляващи. Мишки с рак са били излекувани с лекуване с антитела, които са задействали спирачката и са отключили антитуморни кафези. През 2010 година клинично проучване демонстрира изумителен резултат върху пациенти с напреднал меланом, рак на кожата. При няколко пациенти болестта изцяло е излекувано. Подобни резултати в никакъв случай не са били регистрирани при тази група пациенти.

През 1992 година, няколко години преди откритието на Алисън, Хонджо открива PD-1, различен протеин в Т-клетките. Той подробно изследва функционалностите му при опити в Университета Киото. Резултатите демонстрират, че PD-1, сходен на CTLA-4, работи като спирачка на Т-клетките, само че с друг механизъм. При опити с животни PD-1 блокажът се демонстрира като обещаваща тактика в битката с рака.

Джеймс Алисън е роден през 1948 година в Тексас. Хонджо е роден през 1942 година в Киото.

През предходната година Нобеловата премия за медицина беше връчена на американците Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за " тяхното изобретение на молекулярни механизми, контролиращи циркадианния темп ".

От 1901 година са присъдени 108 нобелови награди в региона на медицината. Повече от 200 души печелят премията. Само 12 дами са печелили авторитетната премия, в това число шест дами през последното десетилетие. Средната възраст на спечелилите е 58 години.

С връчването на Нобеловата премия за медицина стартира годишната нобелова седмица. Нобеловите награди за физика, химия, мир и стопанска система ще бъдат присъдени надлежно във вторник, сряда, петък и понеделник.

Шведската академия реши да отсрочи връчването на Нобеловата премия за литература през 2018 година

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм. Това е датата, на която умира създателят на нобеловата награда - шведският бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833-1896).

Носителят на Нобеловата премия получава повече от 8 милиона шведски крони (около 1 милион долара). /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР