Нивото на втория по обем у нас и на Балканите

...
Нивото на втория по обем у нас и на Балканите
Коментари Харесай

Нивото на язовир „Огоста“ край Монтана започна да спада

Нивото на втория по размер у нас и на Балканите язовир  „ Огоста “ край Монтана стартира да се намалява за пръв път след изобилните превалявания в последните дни, заяви регионалният шеф на Монтана Валери Димитров.

Днес равнището е с 2 сантиметра по-ниско от през вчерашния ден, а до преливника има повече от 4 метра ресурс. След прекъсването на преваляванията се намаляват и равнищата на реките, които се вливат в язовира.

В момента в язовир „ Огоста “ са събрани 375 милиона кубически метра вода при оптимално вероятен размер от 506 милиона кубически метра вода. От водохранилището в този момент се изпускат по 80 кубически метра вода в секунда и към този момент разхода надвишава притока на вода, съобщи Българска телеграфна агенция.

След интензивните превалявания в нощта на 16 против 17 юни притокът в язовира доближи 300 кубически метра в секунда и за миг превишаваше няколкократно разхода. Сега язовирът се изпуска следено и не основава никаква заплаха за хората в Монтана и за селищата по поречието на река Огоста, разгласи регионалният шеф. Той уточни, че язовир „ Огоста “ извършва предназначението си да поема идващите от планината дъждовни води в първия миг на дъжда и да ги задържа, а по-късно те да се изпускат следено в река Огоста, без да се основава заплаха от наводняване в Монтана и други райони, през които минава река Огоста. Валери Димитров прикани да не се играе със страховете на хората, като се пускат подправени информации какъв брой е рисков язовир „ Огоста “.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР