Нивото на водата в язовира на Нова Каховка е критично

...
Нивото на водата в язовира на Нова Каховка е критично
Коментари Харесай

Ново бедствие след наводнението: Южна Украйна и Крим остават без питейна вода

Нивото на водата в язовира на Нова Каховка е сериозно ниско. На някои места то е под така наречен мъртва точка и не става за пиянство. Проблеми с питейната вода се появиха и в няколко области на Южна Украйна, само че и в анексирания от Русия полуостров Крим.

Разрушаването на язовирната стената на Водноелектрическа централа в Каховка изисква бързи и ексцентрични решения, с цел да се обезпечи водоснабдяването на Южна Украйна, което досега се осигуряваше точно от този язовир.

Данните от Украйна сочат, че още на третия ден след пробива равнището на Каховското водохранилище в региона на Никопол е спаднало под така наречен мъртва точка от 12,70 метра, под която към този момент не е допустимо да се подава вода на близките обитаеми места.

Експертите предвиждат, че равнището на водата ще спадне и още - до три метра - и тя няма да може да се пие.

" Ако равнището на водата е три метра, тя ще се нагрява доста мощно. При високи температури разтворимостта на кислорода понижава и тази вода без О2 ще бъде мъртва и непригодна за водоснабдяване ", споделя шефът на украинския хидрометеорологичен институт Владимир Осадчий.

Заради внезапния спад в равнището на водата в язовира на Нова Каховка, се е стигнало до сериозна обстановка в снабдяването с питейна вода в Днепропетровска, Херсонска и отчасти в Запорожка и в Николаевска област. В град Херсон проблем с питейната вода няма - там разчитат за задачата на артезиански кладенци. Но на окупирания от съветските войски ляв бряг на Днепър, където са най-големите наводнения, няма опция за потребление на такива кладенци, споделя пред Дъждовни води шефът на Института по водни проблеми и мелиорация на Украйна Михаил Яцюк.

Той изяснява, че съществува опасност от замърсяване на подпочвените води, което значи, че водата от локалните източници и кладенци в тези обитаеми места не трябва да се пие. Освен това стотици села и градове в Херсонска област са получавали вода от Каховското водохранилище посредством мрежа от канали, които в този момент са съвсем пресъхнали, написа DW.

Без вода ще остане и анексираният от Русия полуостров Крим. Яцюк счита, че локалните поданици разполагат със ресурси, които ще им стигнат за известно време, само че в вероятност полуостровът ще " засъхва “ и селскостопанската активност ще стане невъзможна.

Междувременно държавното управление в Киев отпусна 1,5 милиарда гривни за строителството на магистрален тръбопровод за обезпечаването на питейна вода за жителите на Кривой рог, Никопол и Марганец. Още 846 милиона гривни са отпуснати на Херсонска, Николаевска, Запорожка и Днепропетровска област за покриване на техните потребности от вода.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР