Нивата на възвръщаемост от инвестициите в имоти в България се

...
Нивата на възвръщаемост от инвестициите в имоти в България се
Коментари Харесай

Каква доходност носят инвестициите в имоти у нас

Нивата на възвръщаемост от вложенията в парцели в България се резервират на равнищата си от края на 2021 година, а точно за офис площи - 7.75%, търговски площи  - 7.75%, индустриални площи 8.5% и жилищни площи - 5%, разкрива последният отчет на Colliers.. В кратковременен проект се предвижда равнищата на рентабилност в офисните и индустриални площи да се свият още, до момента в който при търговски площи не се чака смяна, обясни  Георги Киров, шеф „ Капиталови пазари “ за България.

Обемите на вложения в бизнес парцели в Централна и Източна Европа в края на 2022 година могат да надвишават 12 милиарда евро, само че несигурността, подбудена от войната в Украйна и насрещните стопански ветрове могат да повлияят на тази прогноза, разкрива последният отчет на Colliers.

" Поотделно множеството страни към момента изостават от размерите си преди пандемията. Само Полша записва растеж от 23% на годишна база и обезпечава 56% от общия капиталов размер през първото тримесечие на 2022 година След бавния старт през предходната година, Чехия имаше положително първо тримесечие през 2022 година Сигналите за останалата част от годината са смесени, като пред нас има редица провокации, само че и благоприятни условия ", изясни Кевин Търпин, районен шеф " Капиталови пазари ", ЦИЕ в Colliers.

" Регистрираме едва придвижване на доходността от първокласни парцели за множеството пазари в района, което частично се дължи на продължаващата липса на данни за покупко-продажби, които да поддържат по-нататъшни промени. Настоящата ни прогноза също по този начин допуска, че в кратковременен проект спомагателното стесняване на доходността ще е маргинално или няма да има такова. Особено като се има поради, че чакаме разноските за дълг и други финансови принадлежности да се усилят, което ще усили натиска върху маржовете. Комбинираното влияние на пандемията и войната в Украйна подтиква инфлационния напън и отрицателните стопански настройки ", добави Кевин Търпин.

Инвестиционни потоци в ЦИЕ по браншове

През първото тримесечие на 2022 година индустриалният и логистичен бранш отстъпват лидерското си място на офисния и търговски сегменти, защото неналичието на разполагаем артикул става все по-очевидна. Обемите на ритейл бранш нарастват доста с помощта на продажбата от страна на EPP на 49% и 50% от дяловете в два от портфейлите си, надлежно EPP & M1, за много над 650 млн. евро. 
 istock istock
Потоци в ЦИЕ по генезис на купувача

Американският капитал оказа огромно въздействие върху размера на вложенията през първото тримесечие на 2022 година с над 1 милиарда евро (38%) в пет покупко-продажби, най-голямата от които е придобиването на The Warsaw Hub от Гугъл за към 585 млн. евро. Други значими покупко-продажби са придобиването на ритейл портфейли на EPP, от Group от Южна Африка и Pimco от Съединени американски щати за общ размер от над 650 млн. евро. Иначе капиталът от ЦИЕ остана извънредно деен с 972 млн. евро (34%) в 31 покупко-продажби.

Как можем да изкарваме спомагателни приходи

Икономически индикатори и движещи сили
 
Предвид продължаващото влияние на геополитическите и световни рецесии, свързани със опазването на здравето, икономическите вероятности в района постоянно се преразглеждат. В кратковременен проект, в подтекста на една петгодишна прогноза най-вероятно ще се влошат, преди да се подобрят, според от развиването на тези условия. Пандемията, движещите сили и разстройствата в региона на ESG, войната в Украйна и обвързваните с нея наказания оказват влияние върху пазарите на недвижими парцели и потребителите под формата на предложение, търсене и досегаемост.
 istock istock
" Според Oxford Economics, междинната инфлация за района на Централна и Източна Европа понастоящем се чака да доближи своя връх от към 9% през 2022 година, до момента в който мнозина считат, че тя може да доближи до 15%. Въпреки че е доста мъчно да се планува, понастоящем прогнозите са икономическият напредък в ЦИЕ да бъде на приблизително годишно равнище от 3% през идващите пет години, само че съществуват и напълно действителни опасности от прокрадване на криза ", заключи Кевин.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР