Нито може да обясни интензивността на израелския отговор, който според

...
Нито може да обясни интензивността на израелския отговор, който според
Коментари Харесай

Как Газа се превърна от отчайващо бедна в още по-бедна - и защо това е важно за настоящата война

Нито може да изясни интензивността на израелския отговор, който съгласно палестински представители е лишил повече животи, в сравнение с са били изгубени при офанзивата на Хамас.

Но наред с религията, историята, демокрацията - и неналичието на такава - стопанската система въпреки всичко е значима част от историята на фона на неустойчивостта в този район.

< Трудно е да се намерят надеждни данни за палестинските територии, само че по-рано през днешния ден UNCTAD, икономическото крило на Организация на обединените нации, разгласява своя годишен обзор на палестинската стопанска система - може би най-надеждната оценка на обстановката на място. И тази обстановка е ужасна.

Това демонстрира, че от предходната година, с други думи преди неотдавнашните офанзиви, стопанската система на Газа беше, по някои индикатори, най-мрачната в света.

Брутният вътрешен артикул на глава от популацията - най-широката мярка за стандарта на живот - беше с цели 46% под равнищата си от 1994 година

Преговори за освобождение на повече Заложниците в Газа може да бъдат застрашени от израелска наземна офанзива, предизвестяват катарски медиатори

С други думи, в границите на едно потомство, даже когато множеството други страни по света видяха, че виталният им стандарт внезапно се увеличи, хората в Газа станаха трагично по-бедни.

Това, което е изключително поразително, когато прегледате данните, е разликата сред Газа и Западния бряг, другата съществена част от палестинските територии.

Икономиките на двата района имаше почти сходен Брутният вътрешен продукт на глава от популацията до към 2007 година, когато Хамас завзе контрола над линията Газа.

Но вижте какво се случи по-късно. Икономическият напредък на Западния бряг означаваше, че в този момент стопанската система му е доста по-голяма и по-просперираща от равнищата си от 2007 година

Ивицата Газа, в това време, означи спад на равнищата на разцвет по метод, рядко срещан другаде в свят.

Подобна е историята, в случай че погледнете равнищата на безработица във всеки от районите: до момента в който те бяха относително близки до 2007 година (въпреки че равнището на безработица в Газа постоянно е било с няколко процентни пункта над Западния бряг ниво) в интервала след Хамас двете линии се разминаха фрапантно.

Пазарът на труда на Западния бряг е (или беше към 2022 г.) сложен. Пазарът на труда в Газа беше обезсърчителен.

Сравнете Ивицата Газа с други страни и ще видите какъв брой огромно отклоняване е това.

Докато равнището на безработица в Израел е 3,5%, съпоставимият % в палестинските територии е 24%, а процентът в линията Газа е 45%.

Това е по-високо от всяка друга страна в света - и имайте поради, че цифрата е доста по-високо за дами и за младежи.

Има доста пояснения за това разминаване. След като Хамас пое контрола над Газа, Израел наложи серия от ограничавания върху потока от хора и търговията в и отвън района.

Границата е мощно охранявана. Влизането и излизането по въздух и море е неразрешено и има единствено два пропускателни пункта към Западния бряг и Източен Йерусалим.

По-голямата част от жителите са били „ заключени “ от години, което го прави по-скоро като затвор в сравнение с изцяло функционираща страна.

Погледнете тази диаграма на износа от Газа и Западния бряг и ще добиете визия какво значи това на процедура.

Докато Западният бряг (и по този въпрос множеството други икономики) са съумели да усилят износа си всяка година, защото новите компании търсят благоприятни условия за търговия с Израел (търговията е най-вече към Израел), износът на Газа всъщност е постоянен.

От Разбира се, това не обгръща черния пазар, само че това е най-хубавата картина, която имаме разполагаем.

Израелските управляващи споделят, че тези ограничавания са основна част от полицията на Хамас и предотвратяването на терористична активност. Търговията се следи и управлява, с цел да се предотврати влизането и излизането на оръжия.

Това важи и за продукти като торове и стоманени тръби, защото те могат да се употребяват за произвеждане на ракети. И имат повече от половин точка: профилите на Хамас в обществените медии радостно се хвалеха какъв брой продуктивни са били неговите домашни заводи за муниции - макар тези ограничавания.

Реалността на палестинците в град Газа

Тези ограничавания не са единственото пояснение за колапса в стопанската система на Газа: корупцията е публикувана из цялата територия, като резултатът е, че огромна част от това, което влиза в страната за подкрепяне на цивилни, от време на време се изземва от водачите на Хамас.

Жалко история и резултатът е, че Газа е била пропадаща стопанска система в продължение на доста години, с равнища на ограничения и беднотия, които са достигнали водещи международни равнища.

Нито едно от горните не може да изясни, камо ли да оправдае, офанзивите от 7 октомври. В една паралелна галактика Газа можеше да бъде благословена с водачество, което би обърнало линиите в диаграмата - макар че това също щеше да зависи от това, че Израел ще отстрани другите си ограничавания.

Но числа като тези карат хората да се усещат обезверени.

Газа към този момент беше отчайващо бедна, преди Хамас да завоюва изборите и да завземе властта. Тя стана доста по-бедна и доста по-отчаяна през годините по-късно.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР