Нито едно от укритията в Пловдив не е в отлично

...
Нито едно от укритията в Пловдив не е в отлично
Коментари Харесай

Пловдивчани са притеснени от състоянието на бомбоубежищата

Нито едно от укритията в Пловдив не е в чудесно техническо положение

Колко и къде са бомбоубежищата и скривалищата в Пловдив и дали въобще могат да се употребяват? Бурна полемика по тази тематика потегли в обществените мрежи броени минути след вчерашната тирада на съветския президент Владимир Путин. В нея той разгласи частична готовност и се закани, че може да посегне към нуклеарните оръжия поради войната в Украйна. Зевзеци незабавно взеха да питат в интернет какъв брой коства непокътнато място и къде да си платят. Други съществено се тормозиха, че множеството скривалища не стават за нищо или се употребяват като хранилища и кръчми, пише .

Мнозина подсетиха, че съгласно оповестения след началото на войната в Украйна отчет на Главна дирекция " Пожарна сигурност и протекция на популацията " нито едно от груповите средства за отбрана в Пловдив и региона не е в съвършено положение. В листата бяха включени общо 31 скривалища и противорадиационни укрития, които съгласно Министерство на вътрешните работи са в положително или приемливо положение.

От всички бомбоубежища 22 са на територията на града. Най-много са в регион „ Централен “ - 12, в „ Северен “ са 7, две са в „ Тракия “ и едно в „ Южен “. 13 от тях са със статут на противорадиационни укрития, като едно е в ПУ „ Паисий Хилендарски “. В региона броят на скривалищата е 9. Две има само на територията на Асеновград - в постройката на общинската администрация и на Асеновата цитадела. По едно са в общините Калояново (в село Долна махала), Куклен, Марица (в село Граф Игнатиево), Перущица, Първомай, Стамболийски и Сопот.

Нито едно от укритията в Пловдив не се води първа категория, т.е. в чудесно техническо положение. Всички са избрани като втора, което значи, че ще им би трябвало интервал от седмица, с цел да бъдат въведени в употреба.

От Областната администрация и Общината обаче увериха, че няма мотив за терзания. „ Прочетох, че съветският президент е оповестил частична готовност. Това не значи, че някой ни е оповестил война. Ако има нужда от реакция, тя би трябвало да бъде на държавно равнище, а не на равнище област Пловдив. Няма по какъв начин да подхващам ограничения без решение на страната ”, разяснява регионалният шеф Ангел Стоев.

Запитан дали скривалищата са готови, Ангел Стоев беше безапелационен: „ Те са готови. Това е непрекъсната задача и тя се извършва ”.

Йордан Ставрев, заместник-кмет по публичен ред и сигурност, съобщи, че скривалищата са на послушание на Дирекцията за пожарна и спешна сигурност на Министерство на вътрешните работи. „ Общината няма лични укрития. Те са под егидата на страната и в частност - на вътрешното министерство ”, изясни Ставрев.

Запитан дали администрацията е взела ограничения по предложение на омбудсмана да се приготвят избите на жилищните блокове за укрития, зам.-кметът съобщи, че не е получавал сходно писмо. „ Засега до Община Пловдив не са изпратени инструкции нито от Министерския съвет, нито от област шеф дали да подхващаме дейности. Ние имаме подготвеност да създадем нужната организация по отношение на нашите отговорности. Имаме създадени проекти за деяние при рецесия. Но отношение могат да вземат единствено държавните структури ”, акцентира Йордан Ставрев.

Същата отпратка направи и кметът на регион " Централен " Георги Стаменов. Той добави, че преди шест месеца е юридически оглед на всички скривалища в Пловдив.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР