Нито една от политическите сили в Италия не получава достатъчно

...
Нито една от политическите сили в Италия не получава достатъчно
Коментари Харесай

В Италия популистите триумфират, Берлускони отстъпва, а Ренци е големият губещ


Нито една от политическите сили в Италия не получава задоволително болшинство на неделните парламентарни избори, с цел да получи правото да образува идващото държавно управление, сочат данните на Министерство на вътрешните работи, получени от повече от 90% от изборните секции.

Тези данни удостоверяват наклонността, появила се при оповестяване на резултатите от екзит пол незабавно след края на изборния ден в 23 ч. нощес.

Истински успех реализира антисистемното обществено-политическо „ Движение пет звезди ” (Д5З), което на изборите за Сенат в многомандатните региони, където се гласоподава по пропорционалната система, получава над 31,5% от гласовете.

По новия избирателен закон, по пропорционалната система се разпределят 61 на 100 от парламентарните мандати.

Лидер по брой на получените гласове е обединената коалиция на дясноцентристките сили, която на изборите за горна камара събира съвсем 37,5 на 100.

Не съумява обаче да получи заветните 40%, които биха разкрили пътя към болшинство в Сената.

Най-голямата изненада стана фактът, че партията на Силвио Берлускони „ Напред, Италия ” е доста след основния си съдружник в обединението – партията „ Лига ” отпред с Матео Салвини.

По данни на Министерство на вътрешните работи, последователите на екс премиера събират към 14 %, а значително по-радикалната „ Лига ” – над 18 на 100.

Според локални анализатори, става дума за съществено проваляне на Берлускони и явна смяна в съотношението на политическите сили в десния фланг.

Основният губещ, несъмнено, е Демократическата партия, която беше в ръководството през последните 5 години. Тя остава даже под 20% на изборите за Сенат, което е с 6 на 100 по-малко в сравнение с събра през 2013.

Този резултат ще се отрази на политическата кариера на водача на Демократическата партия Матео Ренци.

Прогнозите на специалисти, основани на данните на Министерство на вътрешните работи, сочат, че десноцентристкият блок може да получи в Сената 134 места, а Д5З – 114. Демократическата партия с левите си съдружници ще има единствено 51 места.

Така нито една политическа мощ не събира 158 места – най-малко, гальовен за приемане на болшинство в горната камара. /РИА Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР