Нито една държава в Европейския съюз да няма право на

...
Нито една държава в Европейския съюз да няма право на
Коментари Харесай

Да сложим край на ветото! Никоя държава да не може да спира друга по пътя към ЕС - настоява Урсула фон дер Лайен -

Нито една страна в Европейския съюз да няма право на несъгласие при взимане на външнополитически решения - условието за цялостно единогласие на страните да отпадне, упорства ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В изявление от понеделник тя аргументира предлагането си с нуждата Европейски Съюз да може да реагира по-бързо на геополитическите събития, написа " Политико ". С други думи - никоя страна да не може да спре Украйна и Молдова за Европейски Съюз, а България да не може да спусне преграда пред началото на предприсъединителни договаряния с Република Северна Македония, а оттова - пред Албания, Черна гора, Сърбия.

Фон дер Лайен предлага да се премине от условие за цялостно единогласие към условие за квалифицирано болшинство на страните при гласоподаване.

В предишното Европейски Съюз се е сблъсквал с мъчителни и смущаващи забавяния на значими решения заради опозицията на една-единствена страна членка. За страдание, във фокуса на вниманието точно в този подтекст сега е България във връзка с началото на предприсъединителните договаряния на Република Северна Македония, което може да повлияе и на Албания. По-рано възражения към Северна Македония имаше и Гърция. Унгария, с помощта на министър-председателят ѝ Виктор Орбан, също " боде очите " с упоритостта си да постанова несъгласие: да вземем за пример върху 7-годишния бюджет на Фонда за възобновяване, защото заплащанията по него бяха обвързани с осъществяването на стандартите в региона на върховенството на закона. Друг образец е Словения, която през декември 2008 година блокира договарянията са присъединение към Европейски Съюз на Хърватия заради граничния спор сред двете страни. Също през 2008 година Нидерландия не подписа парафираното по-рано Споразумение за стабилизиране и асоцииране със Сърбия. През септември 2020 година Съветът на външните министри на Европейски Съюз не съумя да вземе решение за налагане на наказания против беларуското управление заради опозицията на Кипър. Островът упорства за налагане на наказания и на Турция.

Понякога тази съпротива даже не се е отнасяла до директно разисквания въпрос, а по-скоро е отразявала опит да се употребява условието за единогласие като лост за налагане на дейности по друга тематика, написа " Политико " и дава за образец точно Кипър, който забави с месеци глобите на Европейски Съюз против Беларус.

Пред " Политико " ръководителят на Европейска комисия признава, че сходна сериозна смяна в процеса на взимане на решения в Европейски Съюз е мъчно постижима, даже и когато се отнася единствено за външната политика. Тя обаче е безапелационна, че сегашното условие за единогласие не е устойчиво; че светът желае да чуе гласа на Европейски Съюз, само че Европейски Съюз мълчи поради едно или друго блокиране или позицията му става факт след прекомерно дълго време.

В изявлението Фон дер Лайен декларира също, че чака 27-те държавни и държавни ръководители да одобряват рекомендацията на Комисията по отношение на статута на претендентите за участие Украйна и Молдова. С утвърждение на рекомендацията Европейският съвет ще повтори предлагането на Комисията, че от Украйна и Молдова ще се изисква да изпълнят голям брой условия преди началото на формалните договаряния за участие.

Председателят на Европейска комисия разкритикува и процеса на присъединение към Европейски Съюз като незадоволително еластичен, при който страните членки имат забележителна опция да въздействат върху това какъв брой бързо ще бъдат придвижени техните кандидатури. Фон дер Лайен уточни като образец Словакия и Турция - и двете получили " вероятност " за участие през 1999 година, само че Словакия се е устремила напред, с цел да стане член, до момента в който - по думите ѝ - Турция в този момент е по-отдалечена от Европейски Съюз, в сравнение с преди 23 години.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР