Нито един кандидат за български съдия в Европейския съд по

...
Нито един кандидат за български съдия в Европейския съд по
Коментари Харесай

Нито един от шестимата български кандидати не бе одобрен за съдия в Страсбург

Нито един претендент за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург не е утвърден след общественото национално чуване, извършено през вчерашния ден в Съдебната палата в София, заяви. Изслушването на шестимата претенденти бе извършено на 3 април, а искащите да се включат в състава на съда в Страсбург бяха Татяна Бъчварова, Катерина Йочева, Драгомир Йорданов, Пламен Борисов, Красимира Милачкова и Виктор Соловейчик.

Процедурата за избор на идващия български арбитър в Европейски съд по правата на човека се води от Министерството на правораздаването. Деветгодишният мандат на сегашния български арбитър в Европейски съд по правата на човека Йонко Грозев изтича на 12 април 2024 година като съдиите в Страсбург нямат право на втори мандат.

Към България е отправена молба да показа в Страсбург не по-късно от 21 май 2023 година лист с имената на трима претенденти за нов арбитър, техните професионални биографии, както и информация за извършената национална процедура по подбора им.

Публичното чуване бе извършено, само че след него комисията реши, че " все още не са налице трима претенденти, които да дават отговор на критериите ", оповестява още " Сега ".

Представянето на претендентите за съдии близо година по-рано се постанова, тъй като процедурата по инспекция на тяхната подготовка и интегритет в границите на Съвета на Европа е сериозна, продължителна и се организира на няколко стадия.

През 2015 година кандидатурата на Йонко Грозев бе подкрепена от Парламентарната асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ) с цялостно болшинство, само че през 2007 година тримата претенденти, които страната в началото изпрати, изобщо не стигнаха до гласоподаване в ПАСЕ, тъй като бяха избрани като несъответствуващи още при предварителното пресяване от подкомитета по избора.

Кандидатите за Европейски съд по правата на човека би трябвало да са български жители, да имат високи морални качества, в това число самостоятелност и безпристрастност, да имат задълбочени знания за националната правна система и по интернационално обществено право.

Изисква се и минимум 15 години юридически стаж, част от които на служба арбитър във Върховния касационен съд, Върховния административен съд или Конституционния съд, или да са адвокати с приета подготвеност и минимум 15-годишен професионален опит.

Те би трябвало да владеят във висока степен един от формалните езици на Съвета на Европа (английски или френски) и в задоволителна степен другия формален език, което да разрешава пълноценното им присъединяване в работата на Европейски съд по правата на човека.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР