Нито един български университет не попадна в топ 1000 на

...
Нито един български университет не попадна в топ 1000 на
Коментари Харесай

Африкански университети изпреварват българските в Топ 1000, но родните учени сред най-добрите 2%

Нито един български университет не попадна в топ 1000 на най-хубавите в света съгласно класацията на Times Higher Education – World University Rankings, която включва 1799 университета в 104 страни и райони.

Списъкът се оглавява от Оксфордския и Харвардския университет, като топ 5 се добавя още от университета в Кеймбридж, Стандфордския университет и Масачузетския софтуерен институт. В челната десетка са 7 американски и 3 английски университета.

От 52 български висши образователни заведения единствено 2 попадат в обсега на огромната ранглиста на Times Higher Education. Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ попада в категорията 1201-1501, както и предходната година. Позицията на Техническия университет в София тази година е с 300 места надолу до категория 1500+.
 Африкански университети изпреварват българските в Топ 1000, само че родните учени измежду най-хубавите 2%
Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ е на първо време в класацията измежду българските университети. Сн.: Wikipedia

Лошите резултати на университетите идват макар че 94 български учени влизат в първите 2% на най-хубавите учени в света в класацията на Станфордския университет за 2021 година. Тя обгръща всички откриватели в 22 научни области и 176 подобласти. Класацията е формирана въз основа на сложен разбор и демонстрира единствено най-хубавите 2% от всички учени в света – или 195 506 души. Голяма част от българските учени участват в влиятелната ранглиста въз основа на
оценка на цялата им кариера
а 22 са получили висока оценка през 2021 година

Българските учени, които попадат в нея, са от Българска академия на науките, Софийски университет, Медицинските университети в София и Пловдив, Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет „ Проф. Златаров “ – Бургас, Технически университет в Габрово, Тракийски университет, Технически университет в София, Минно-геоложки университет, Шуменски университет, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Военномедицинска академия, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Висше учебно заведение по мениджмънт и Университетска болница „ Александровска “.

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР