Ниският данък върху товарните автомобили с маса до 3,5 тона

...
Ниският данък върху товарните автомобили с маса до 3,5 тона
Коментари Харесай

Край с джиповете, маскирани на баничарки

Ниският налог върху товарните коли с маса до 3,5 тона отпадна и доста хора занапред ще изпищят. Само за илюстрация ​- от налог 9.75 лв. за предходната година в този момент той набъбва на 175.48 лв.. Законотворците направиха фрапантни промени по тази линия, с цел да се ударят притежателите на първокласни джипове, кросоувъри и скъпи коли със документ за N1, които вместо налог от порядъка на 800-1000 лв. плащаха данък като за „ баничарка “.

​​N1 е категория транспортни средства, предопределени за транспорт на товари, с механически позволена оптималната маса не повече от 3.5 т. Основното условие за документ N1 за коли с общо тегло до 3.5 тона е потребният товар да бъде над 2 пъти по-голям от тежестта на допустимия брой пасажери.

Досега съществуваше следният абсурд: еднакъв автомобил може да е регистриран в две разнообразни категории - М1 (като лек) и ​N1 (като товарен). МПС-тата със документ N1 се таксуваха с ​данък сред 10 и 30 лв. за всеки стартират звук товароносимост и по този начин образуваха доста невисок налог. Разликата в данъка можеше да бъде и над 100 пъти, обясниха мярката още при замисъла <210> от финансовото министерство. Съгласно Закона за пътищата тези две разнообразни категории МПС пък заплащат идентична на стойност винетка.

Заради всички тези преимущества и облекчения доста от дълго време притежателите се сетиха за остроумен ход - да преоборудват скъпи возила, постоянно фиктивно, да се снабдят със заветния знак в талона. Много вносители даже започнаха да оферират МПС от завода с европейска индустриална хомологация N1.

По данни на Министерство на вътрешните работи към средата на април 2018 година в цялата страна са регистрирани 308 260 броя товарни автомобила с механически позволена оптималната маса не повече от 3,5 т.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР