Ниските добиви във водещите страни производителки на зехтин през сезон

...
Ниските добиви във водещите страни производителки на зехтин през сезон
Коментари Харесай

Скок на цените на зехтина в Турция и Гърция

Ниските добиви във водещите страни производителки на зехтин през сезон 2022-2023 година, дължащи се на климатичните условия, усилиха задграничното търсене на маслини и маслиново масло, което оскъпи цените. Очакванията за новата годишна продукция от маслини в международен мащаб обаче са още по-скептични.

В Гърция и Турция, основните експортьорки на маслини и зехтин на Балканите и едни от водещите производителки в света, неподходящата зима, сушата през лятото и пожарите, които изпепелиха обилни площи маслинови насаждения в Гърция, доста ще се отразят на продукцията и локалните производители предизвестяват, че следва повишаване на продуктите от новата годишна продукция. Така зехтинът, именуван " течно злато ", в действителност може да се окаже " златен " за потребителите.  

ГЪРЦИЯ

Основната съставна част на гръцката кухня и „ вълшебният балсам “ на средиземноморската диета – зехтинът, се трансформира в първокласен артикул, като цената му се увеличи с до 30 % от последния сезон в Гърция, уточни гръцкият уебсайт moneyreview.gr.  

Цените на зехтина се усилиха доста в Гърция при започване на новия сезон 2023-2024. Земеделският маслинен кооператив в Лакония на полуостров Пелопонес продаде варел (почти 26 тона) необработено маслиново масло от ранен вид маслини от новата годишна продукция на цена от 9,25 евро за кг. Въпреки че цената на производителите се смята за приемлива, президентът на кооператива Панайотис Батакис съобщи пред икономическия уебсайт „ Икономикос тахидромос “, че остава незнайно накъде ще се движат цените, когато в останалата част от страната също стартира да се събира годишна продукция и да създава зехтин.

Новият сезон евентуално ще бъде сложен, защото съгласно оценки на Земеделския маслинен кооператив продукцията на занемарен зехтин от два присъщи за района на Лакония сорта маслини ще доближи общо едвам 1000 тона по отношение на нормалните 3000 и 4000 тона за всеки вид поотделно. Причините за пониженото количество е огромното разпространяване на маслинови мухи, които унищожават плодовете на маслиновото дърво.

Според заместник-председателя на Съюза на земеделските кооперативи в Ираклион, остров Крит, Мирон Хиледзакис изменението на климата играе водеща роля за изискванията в Гърци, вследствие на което съществува риска гърците да трансформират питателните си привички и да спрат да употребяват зехтин поради недостъпната цена. „ Дърветата изгоряха от прекомерните жеги и калните дъждове. Тази година страната ни ще се принуди да купува зехтин, с цел да покрие потребностите си “, съобщи Хиледзакис пред уеб страницата „ Ефимерида “.

Според професора Ставрос Вемос от Аграрния университет в Атина високите температури през цялата година, намаляването на преваляванията и рисковите жеги, които изгарят цветовете на маслиновите дървета на юг, може да провокират пренасяне на насажденията в северната част на Гърция, написа в. „ Катимерини “.

Търговските вериги за продажба на едро реагираха на покачващите се цени с ограничение на броя на опаковките, които прекупвачите могат да купят. Големите вериги супермаркети започнаха да слагат устройства срещу кражба на зехтина по рафтовете. Самите производители също обмисляха слагане на микрочипове измежду маслините, с цел да предотвратят кражбите. 

Според прогнози на Националната междупрофесионална организация за зехтин производството от новия сезон се чака да бъде едвам 160 хиляди тона по отношение на 350 хиляди тона през миналия сезон.

Гърция е главен експортьор на маслиново масло в Европа, като данни на Гръцкия статистически институт за износа демонстрират доходи на стойност 506 млн. евро за първите пет месеца на тази година.

ТУРЦИЯ

Турция удължи предходната седмица за неопределен срок тримесечната възбрана за експорт на маслиново масло, наложена след забележителното повишаване на цените му в страната и по света. Ограничението не се се отнася за износа на пакетиран зехтин, а е обвързвано единствено с маслиновото масло в насипно положение и варели, като задачата е стабилизиране на цените. 

Забраната идва след апели на производители за въвеждане на ограничавания върху износа, защото по думите им " без незабавна интервенция литър зехтин на пазарите ще нарастне до 300-350 лири при започване на идната година ", писаха турски медии. Тя е продължение на рестриктивните мерки, въведени в началото за интервала от 1 август до 1 ноември. 

Министерството на търговията на Турция разгласи на 18 октомври, че растежът на международните цени на зехтина продължава и заради " слабата година " и загубите на продукция в доста райони в следствие от неподходящите климатични условия в интервала на разцвет и възходящото задгранично търсене се чака тази наклонност да продължи. Това, показва министерството, е станало причина да се продължи възбраната върху износа на маслиново масло в насипно положение.

" Преди влизането в действие на възбраната за експорт цената на зехтина беше 180 турски лири (около 10 лева.), а в този момент е над 200 лири (около 15 лева.) ", сподели Алпер Алхат, ръководител на стоковата борса в Акхисар. " Трябва да забележим точните количества през новия сезон. Но не е в ръцете на Турция да понижи цените на зехтина ", счита той, представен от Българска телеграфна агенция.

По данни на Асоциацията на експортьорите на Турция (TİM) износът на маслини и зехтин от Турция е повишен със 190 % до 560 млн. $ през първите шест месеца на т.г. в съпоставяне със същия интервал на предходната година. През първото полугодие на 2023 година Турция е изнесла повече зехтин в сравнение с през цялата 2020 година, демонстрират още данни, представени в турските медии.  

След отрицателните последствия от сушата износът на зехтин от Турция за Испания се е нараснал 27 пъти през първите шест месеца на тази година.

На фона на този повишен интерес към турския зехтин набъбнаха и цените на дребно в Турция. Поскъпването е с близо 78 % за два месеца, показва Ердал Тюфекчи, член на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на храни на дребно, представен от в. " Сьозджу ".

Въпреки предстоящата " нулева година " за маслините не се чака да има дефицит зехтин в Турция, твърди Мустафа Тан, ръководител на Националния съвет за маслините и зехтина. Пред Анадолската организация той съобщи, че няма да има дефицит в предлагането, като уточни, че страната разполага с почти 200 хиляди тона ресурси от маслиново масло от сезон 2022-2023 година

" Дори в случай че този сезон е на междинните стойности за " нулева година " в производството на маслини, ще имаме задоволително маслиново масло, с цел да задоволим вътрешното и външното ползване от предишния сезон ", уточни той. " С други думи, няма да има дефицит на вътрешното и външното предложение на зехтин. Ще разполагаме с задоволително маслиново масло, с цел да счупим още веднъж върха за експорт, подложен през предходната година ", увери Тан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР