Нищо не заплашва журналиста Христо Грозев, казваме му просто не

...
Нищо не заплашва журналиста Христо Грозев, казваме му просто не
Коментари Харесай

Митрофанова: Нищо не заплашва журналиста Христо Грозев, казваме му просто: Не идвай в Русия

" Нищо не заплашва журналиста Христо Грозев, споделяме му просто не идвай в Русия ", съобщи след половинчасова среща в Министерството на външните работи посланичката на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. 

По тематиката за оповестеното федерално търсене на проверяващия публицист Христо Грозев от Министерството на вътрешните работи на Русия, Митрофанова беше извикана от българското управляващи.

" Журналистът Христо Грозев няма да бъде издирван по целия свят, нищо не го заплашва ", уточни Митрофанова след края на срещата.

" Що се касае до оповестеното в Русия федерално търсене на Грозев, то това не значи, че някой ще го търси по целия свят и това би трябвало да е ясно, т.е. той си живее там някъде и ще продължи да си живее. Нищо не го заплашва. Просто за следващ път му споделиха: " Не идвай повече в Русия ", уточни съветският дипломат.

Тя добави, че всекидневно на уеб страницата на вътрешното министерство на Русия не се разгласяват пояснения за аргументите за издирването на лица. От вътрешното ведомство на Русия ще бъде поискана публична информация за какво е разгласен за търсене проверяващият публицист.

" Относно Грозев, ние се договорихме българското вътрешно министерство да изпрати питане до съветското министерство на вътрешните работи и да изиска данни по формираното против него дело. От изключителна значимост е българското вътрешно министерство да изиска съответна информация какви са обвиняванията към Грозев, тогава ще се обясни обстановката съответно ", уточни Митрофанова.

Българското Министерство на вътрешните работи ще изпрати писмо до съветското министерство на вътрешните работи, с което ще изиска информация за събитията към случая с издирването на проверяващия публицист Христо Грозев, са съобщили за БНР от ведомството.

На въпрос по какъв начин прави оценка българо-руските връзки, посланикът на Русия разяснява, че те " деградират ".

" И стигнаха до не изключително положително равнище, каквото е сега. Контактите с държавното управление има, само че те са епизодични и касаят съответни въпроси. Но постоянно се отзоваваме на поканите за срещи и сме подготвени на съдействие ", сподели тя.

На срещата е разисквана и обстановката към преподаването на български език в окупираните от Русия територии в Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР