Нищо не се е променило в България от 50, 60,

...
Нищо не се е променило в България от 50, 60,
Коментари Харесай

Д-р Владимир Сотиров: В българската психиатрична помощ нищо не се е променило от 50-60 години


Нищо не се е трансформирало в България от 50, 60, 70 години в психиатричната помощ, това е истината. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ психиатърът доктор Владимир Сотиров, който направи обществено притежание шокиращи фотоси от Окръжния психодиспансер в София.

Той описа, че когато е бил въведен във въпросното поделение на Окръжния психодиспансер на Сточна гара, Центъра за психологично здраве, той даже не е подозирал за съществуването на това поделение.

То е един психиатричен затвор. Журналистите не са били позволени до него, разбрах това от сестрите, управлението не ги е позволило до най-зловещото поделение, което е и много обитаемо.

И аз попадайки там инцидентно, откривам аспект от действителността, за който не подозирах, и се почувствах излъган, от медиите, от управлението на диспансера, от здравната администрация, от държавното управление, и взех решение, че в случай че не споделя тази истина, ще се трансформира в съизвършител, добави той.

По думите му, допустимо е да бъдат успокоявани някакви възбудни положения в такива условия.

Под лекуване това разбираме, предоставяне на медикаменти, които овладяват някакви тежки психомоторни възбуди. Но същинско лекуване, което е ориентирано към смяна в отношението на самия измъчен към личното му заболяване, т.е. той да реализира смяна в отрицателната си настройка към заболяването, е невероятно да се случи в тези условия. Проблемът е, че хората нямат избор, и в Курило е по този начин, и в другия център не са кой знае какъв брой по-добри изискванията, съобщи психиатърът.

Според доктор Сотиров изходът е гражданска интензивност. Напълно ненадейно за мен, нямах и най-бегла фикция, че тези фотоси могат да разсънят толкоз огромна вълна от съпричастност. Радвам се, че хората реагираха по този начин, че застанаха зад тези несретници, болните, които обитават там с месеци, от време на време и години, и абсолютно поддържаха концепцията за смяна. Аз не чаках, не познавам настройките в обществото, в моите показа те бяха отрицателни, чаках да кажат – за луди толкоз. Тези фотоси активизираха публичното мнение в поддръжка на психологичното здраве, обществото застана изрично зад психологичното здраве, сподели още доктор Владимир Сотиров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР