НИНА СТАВРЕВА е завършила Икономическия университет във Варна, магистър е

...
НИНА СТАВРЕВА е завършила Икономическия университет във Варна, магистър е
Коментари Харесай

Нина Ставрева: Вярвам, че хората трябва да вярват на кмета си

НИНА СТАВРЕВА е приключила Икономическия университет във Варна, магистър е по земеделска стопанска система и педагогика. От 1997 година до избирането си за кмет преподава в Професионалната земеделска гимназия " К. Тимирязев " в града. Била е ръководител на Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия и на Обединението на дамите социалисти в общината, общински консултант, ръководител на Постоянната комисия " Духовни действия - обучение, просвета и проблеми на младежта ". Омъжена, с две деца.

" Общинските лечебни заведения не трябва да са търговски сдружения. Трябва да се дадат пълномощия на общините да ги поддържат "

- За какви достижения получихте оценката за кмет на 2018 година в категория " Спорт и юношески политики "?

- В началото на мандата, полагайки клетва, че ще работя за ползите на хората, поех ангажимент да се грижа за уязвимите групи - дребни деца, подрастващи, възрастни хора от общината. Възрастните имат потребност от внимание, грижа, поддръжка и от човешкото: " Добър ден! От какво имаш потребност? " За децата и родителите им още през 2016 година направихме гратис визитата на яслите и детските градини в цялата община.

Проведохме разнообразни начинания и за учениците от I до XII клас. Вълшебните думи за тази възраст са спорт и просвета. В Каварна има извънредно доста надарени деца - където и да отидат, в каквото и съревнование да вземат участие, печелят призови места. Когато научихме за самодейността " Европейски град на спорта ", видяхме, че отговаряме на всички критерии. Посланието ни бе, че спортът е метод на живот, а да се спортува е съвременно. Подрастващите обожават да са съвременни. Мотото на акцията е " Да спортуваш е съвременно! ". Целта ни е децата, които спортуват, да не престават да го вършат, а тези, които са напуснали игрищата, да се върнат и да мотивираме тези, които не спортуват, да намерят своя спорт. Подкрепи ни олимпийският медалист Тервел Пулев, който стана лице на акцията и пристигна на откриването й. Децата бяха във екстаз и от него, и от Йордан Йовчев, който връчи подаяние за спортните салони в детска градина и учебно заведение. Сега чакаме едно от златните девойки на България - Ренета Камберова, която ще пристигна при децата на Каварна с новия си план " Мисия обичани герои ".

Децата са стимулирани и от каварненските първенци по карате, по кикбокс, от триумфите на спортния клуб по хандбал, който навърши 30 години, от новите триумфи на футболния клуб " Калиакра 1923 ". Каварна към този момент има тим и по баскетбол. През 2018 година градът ни бе хазаин на държавното състезание по плажен хандбал - това не се е случвало от 30 години. От 3 години организираме съревнование по подводен лов на риба, имаме бронзов медалист от Европейското състезание по корабомоделизъм, което се организира в Каварна. Няма да стигне времето, с цел да опиша за срещата на младите с мореплавателя доктор Васил Куртев, който на 80 година обиколи самичък света с яхтата " Одесос " и стана ентусиазъм за доста младежи. Ремонтирахме стадион " Калиакра ". През 2018 година Каварна бе хазаин на над 30 спортни събития - районни и национални шампионати, а т.г. домакинстваме срещи от Европейското състезание по футбол за девойки. Това отличие е голяма отговорност и след него не може да спрем.

- Какво е свършено в Каварна за миналите 3 и половина години?

- Много, доста продължава да се прави и още повече следва. За 2016 и 2017 година община Каварна е преди всичко в област Добрич по директни задгранични вложения - от 270 млн. евро за 2017 година 164 млн. са в Каварна, като с максимален принос е индустрията, ветроенергийните паркове, туризмът, търговията, превозът. През м.г. български вложители единствено за 6 месеца реализираха план, с помощта на който удвоихме легловата база в общината и от 2500 тя към този момент е над 5000 кревати.

През есента на 2015 година с екипа ми си поставихме като главен приоритет туризма. Належащо бе да се промени образът на плажа, да се възвърне водоснабдяването му. Плажът бе язвата на прелестния ни град. През 2016-а направихме тръбопровод и канализация. Още същата година отбелязахме сериозен растеж на туристи от България и чужбина и в приходите от туристически налог. Сега равносметката е 3,5 пъти повече туристи спрямо 2015 година Ако през 2015 година туристите отсядаха приблизително по 2-3 дни, предишното лято престоят им бе 6-7 дни. Незаетите пространства по комерсиалната улица понижават.

Приоритет е и основаването на нови работни места с поддръжката на локалния бизнес и с помощта на осъществените капиталови планове. Създадохме общинско дружество " Чиракман " с съществена активност ниско строителство, озеленяване и непорочност. В него целогодишно работят 55 души от селата. Те работят там, като се грижат за зелените площи, читалищата и гробищните паркове. Едно от предизборните ни обещания бе да не вървим по селата от избори на избори. За три години и половина бяха ремонтирани кметствата и читалищата в 6 села, през тази година следва това да стане в още три.

В съвсем всички села има аграрни кооперации и земеделски компании. Когато има положително отношение от страна на администрацията към бизнеса, и той оказва помощ. В зимните месеци, когато постоянно в общината има спешни обстановки, кооперациите излизат с техниката си, без да сме ги молили, за часове разчистват снега. Преди бизнесът бе изнудван, рекетиран, само че нещата се трансформираха и хората го усещат.

- Имат ли работа каварналии?

- През последните години безработицата понижа доста. Сега казусът е по-скоро в дефицита на фрагменти. През пролетта в Каварна бе открита фабрика за сокове, която обезпечава целогодишна претовареност на 20 души. Оказа се мъчно да се откри даже неквалифициран личен състав.

През последните години млади и високообразовани фамилии, живели и работили в София и в чужбина, където са родени децата им, се върнаха и се откриха в Каварна, където и работят.

- През лятото на 2015-а, когато бяхте номинирана от Българска социалистическа партия за кмет, бяхте разтревожена за болничното заведение. Как е в този момент обстановката?

- Държавата е абдикирала от грижата за общинските лечебни заведения. Всяка година с решение на Общински съвет общината превежда дотация, само че в този момент Законът за държавните помощи безусловно не разрешава подобен метод на подкрепяне. На общинските лечебни заведения, като търговски сдружения, може да се дават единствено безлихвени заеми. Тези лечебни заведения не трябва да са търговски сдружения. Трябва да се дадат пълномощия на общините да ги поддържат. Сегашните правила ги обричат. Тазгодишният контракт на каварненската болница с НЗОК бе подписан с помощта на напъните на шефа й доктор Десислав Тасков, на поддръжката на общината и най-много на хората, които работят в болничното заведение. Финансовият запас, колкото и да е мъчно, ще го осигурим, само че без екипа болничното заведение не би съществувала! За жал хирургичното поделение трябваше да бъде закрито - не поради липса на пари, а на доктор. Остана хирургичният кабинет.

- Има ли отговорности?

- Да, само че доста понижиха. Те са най-вече за медикаменти, ток и газ. МБАЛ " Каварна " през 2018 година регистрира загуба от 163 482 лева, а през 2017 година - 211 419 лева Проблем е възрастта на болничния личен състав. Тези хора са трансформирали специалността в идея, само че към този момент се усещат изтощени. Лекарка на 77 година дава наряди в Спешното. Проучихме какъв брой млади каварненци учат за лекари и медицински сестри, само че проектите им са да работят в огромни градове и в чужбина. От няколко месеца обаче имаме млад каварненец ортодонт, който откри собствен кабинет в града.

Общината оказва помощ интензивно и за скрининговите стратегии, провеждани от болничното заведение всяка пролет и есен, както и за " Зелената кола за спешна помощ ", която обикаля селата. Хиляди хора минаха на очни прегледи, прегледи за рак и други социалнозначими болести при лекари от Варна, които идват тук.

- Какво ще остане незавършено в края на мандата?

- Завършваме едни планове и започваме нови. Хората желаят успокоение, сигурност, желаят елементарни, само че значими неща - да работи болничното заведение, да няма дупки по улиците, уличните лампи да светят, да имат работа. Ненапразно създадохме отдел " Обществен ред и сигурност " в общината. Дребните хулигански прояви понижиха доста, откакто проработи системата за видеонаблюдение.

Подобряването на инфраструктурата също бе в целите ни. През 2016-а внесохме първите планови оферти, за които имаме подписани контракти с Държавна фирма " Земеделие " за възстановяване на близо 13 км общинска пътна мрежа, 1,5 км в село Божурец и близо 3 км улична мрежа в Каварна - пътят към морската зона, който бе част от републиканската пътна мрежа, само че след решение на Министерски съвет към този момент е общински и сега сме упълномощили проектирането му. Предстои реорганизация на водопроводната мрежа в селата Българево, Видно, Белгун и Септемврийци. На втория банкет подадохме още 3 плана. Единият е за към 100 хиляди лева - за нова спортна площадка против спортната зала, и сме поканени да подпишем контракт. Строежът евентуално ще стартира следващата година. Подадохме планово предложение за замяна на оборудването в най-голямото учебно заведение " Стефан Караджа ", чакаме съобщение за утвърждение. Третият план е за възобновяване на алеите в градския парк.

Дейностите по общинската пътна мрежа стартират в този момент от пътя на границата с община Балчик, около Иканълък, с. Топола и до републиканския път. Процедурите са тромави - подали сме плана на 3 септември 2016 година, а строителната площадка е открита през март 2019 година

- Дали повода е, че Каварна е дребна община, а кметът е от Българска социалистическа партия?

- По отношение на Държавна фирма " Земеделие " - не. Но в действителност има разделяне на общините на " наши " и " ваши ". Имахме подготвени планове за ВиК, за гробищен парк, за които търсехме финансиране. Направихме действия да ни включат в " оня лист " на общините, които получават финансиране с Постановление на Министерски съвет. Нямаме отговор и през 2017-а, и през 2018-а. Няма различен логически отговор, като се изключи че общината е " алена ". Разпределянето на тези средства е незаслужено и по неразбираеми критерии. Но, всяко зло - за положително: каляваме духа си, намираме способи и съумяваме да реализираме задачите си.

- В какво има вяра първата жена кмет на хилядолетна Каварна?

- Вярвам, че хората би трябвало да имат вяра на кмета си. Вярвам, че кметът би трябвало да оказва помощ хората да живеят по-добре и на локалния бизнес - да се развива. В това е смисълът на властта, изключително на локалната - да оказва помощ на хората.

- А те имат вяра ли ви?

- Искрено се надявам, че с работата си през миналите три години и половина съм заслужила доверието им. Дали е по този начин ще стане ясно наесен. А равнището, което през днешния ден е достигнала Каварна, се дължи на всеки от кметовете на общината. Всеки идващ би трябвало да благодари на предшествениците си и да продължи напред.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР