НИМХ иска напускане на БАН, а те от своя страна

...
НИМХ иска напускане на БАН, а те от своя страна
Коментари Харесай

Министър Красимир Вълчев обясни какви са вариантите за НИМХ

НИМХ желае овакантяване на Българска академия на науките, а те от своя страна им оферират финансова автономия. През идващите дни ще участваме в диалозите сред тях, като ще намерим общо решение. Единият вид, който имаме е разширена автономност в границите на Българска академия на науките или извеждане на института от академията. Нищо няма да вършим на мощ. Това съобщи министърът на на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция, съобщи кореспондент на Novini.bg

" Ще се раздели научната активност, на този принцип, на който всеки академик ще реши дали желае да остане към Българска академия на науките, с цел да продължат своите проучвания ", сподели още той.

" Когато приказваме за Национален институт по метеорология и хидрология отговорност би трябвало да носи и страната. Ще обсъдим опцията за промени в бюджета и избор на шеф ", добави министърът.

" На срещата при Борисов, поехме ангажимент от страна на Българска академия на науките да се погледнат опциите за Национален институт по метеорология и хидрология. Изводите - институтът може да има финансова независимост, по този начин от Национален институт по метеорология и хидрология ще виждат какъв им е бюджета, без да се разпределя. От Българска академия на науките обявиха, че желаят безапелационното делене на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките. Ние не сме оптимистично настроени за това делене. Има учени, които желаят да останат част от Българска академия на науките ", съобщи ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР