Никоя политическа партия от тези, които са в парламента, няма

...
Никоя политическа партия от тези, които са в парламента, няма
Коментари Харесай

Бивш социален министър: Никоя политическа партия в НС няма капацитет да направи изцяло нов бюджет

" Никоя политическа партия от тези, които са в Народното събрание, няма личен потенциал да направи напълно нов бюджет. Такъв потенциал има единствено Министерството на финансите. От тази позиция по никакъв начин не беше неуместно предлагането на Асен Василев да бъде върнат бюджетът, тъй като той си дава сметка, че не може да бъде изработен в Народното събрание нов бюджет ", каза бившият социален министър Иван Нейков в " Денят ON AIR ".

По думите му до 10 юни би трябвало да имаме нов бюджет, защото това е крайният миг на Бюджет 2022 по закон.

" Целта, която служебният кабинет преследваше, е да " издърпа черджето " отдолу под краката на партиите в Народното събрание. За да си спестят упреци, министърът на финансите постъпи като интелигентна жена, сподели: " Ето ви бюджет с над 6% недостиг, а да ви видя какъв брой от горната страна ще поискате ". Сега никой не смее да изиска ", разяснява Нейков.

" Дори президентът стартира да " дърпа ушите ", за какво се сърдите за този бюджет, той е резултат от решенията, които вземахте в предходния парламент? Въобще не е прав президентът в това отношение, тъй като по какъв начин излизаш на избори и им казваш: " Изберете ме и аз ще ви отрежа обществените помощи "? Мислейки за бюджета, всеки един от депутати си прави сметката, в случай че отидем отново на избори, тогава какво ще обясняваме?, попита бившият обществен министър.

Според Иван Нейков е доста значимо Народното събрание да реши какво желае. " Ако възприемем този недостиг, който в този момент се предлага, значи забравяме за една петилетка Еврозоната. Ако желаеме Еврозоната, значи отхвърляме се от този недостиг и намираме метод да го сведем до сакралните 3% ", безапелационен е той.

" Дефицитът от огромна степен зависи от Брутният вътрешен продукт, в случай че стопанската система върви добре, в случай че туризмът върви добре, това ще значи, че с увеличението на БВП можем при същите пари, които водят до 6% недостиг, могат да доведат до по-малък недостиг ", сподели Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Според него огромният недостиг не е в пенсиите. " Трябва да се отделят средства, с цел да бъде направена система, в която да се обезпечава поддръжка и средства от бюджета единствено на същински нуждаещите се. В продължение на години давахме наред на всички. Това е първата стъпка, която би трябвало да бъде направена. Не да бъдат променяни разпоредбите на обществено осигурителната система. Това значи, че би трябвало да седнем и да създадем система на всеки един български цивилен какво той е получил от обществото от бюджета ", счита Нейков.

" Отговорността на Народното събрание да избере задачата. Трябва да мислим за хората, от които чакаме да развиват стопанската система, да създават, прехвърляме сега голямата тежест върху работещите. В един миг може да се окаже, че по-добре се оправят с компликациите пенсионерите, в сравнение с работещите небогати ", безапелационен е някогашният обществен министър. 

" Направихме ужасно доста неточности във връзка с бизнеса, започнахме да оказваме помощ на един бранш, на различен бранш,  щом тези ограничения са краткотрайни, те бяха въведени съгласно някакво събитие. Няма я Ковид пандемията, значи краткотрайните ограничения се стопират, би трябвало да се орежат разноските, да се търсят доходи, а връщане на налозите в размерите преди пандемията и има действителна опция да забележим бюджет 3 % недостиг ", сподели още Нейков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР