Никоя морска екосистема не е пощадена от замърсяване с микропластмаса.

...
Никоя морска екосистема не е пощадена от замърсяване с микропластмаса.
Коментари Харесай

Микропластмасата достига до океанските дълбини

Никоя морска екосистема не е пощадена от замърсяване с микропластмаса. Британски откриватели оповестяват, че за първи път пластмасови микрочастици са открити във вътрешностите на дребни ракообразни, обитаващи най-големите океански дълбини, съобщи Франс прес.

Авторите на изследването, оповестено в сп. "Royal Society Open Science ", са създали дисекция на 90 екземпляра от типа ракообразни Lysianassides, събрани в интервала сред 2008 и 2017 година от дъното на шест от най-дълбоките океански падини.

Найлон, полиетилен, поливинилхлорид, синтетична коприна - най-малко една микрочастица е открита във вътрешностите на 65 (около 75 процента) от ракообразните.

Замърсяването с микропластмаса е навсякъде - от 50 % от екземплярите, събрани на дълбочина 7000 метра край архипелага Нови Хебриди, до 100 % от екземплярите, извадени от най-дълбокото място на планетата - 11-километровата Марианска котловина.

"Част от мен знаеше, че ще се натъкнем на нещо сходно. И през разум не ни е минавало обаче, че ще открием микропластмаса в 100 % от екземплярите, събрани от най-дълбокото място на планетата ", споделя откривателят Алън Джеймисън от университета на Нюкасъл.

Джеймисън и сътрудниците му се занимават главно с търсенето на нови типове в морските бездни. Осъзнавайки обаче, че разполагат с "колекция " от дребни ракообразни жители, събрани от най-големите дълбини, учените вземат решение да ревизират по какъв начин стои наболелият въпрос с океанското замърсяване с микропластмаса.

Всяка година човечеството създава над 300 милиона тона пластмаса, част от която се озовава в океаните. В предходни проучвания пластмасови микрочастици са откривани в седименти на дълбочина 7000 метра край Курилските острови и в организми, обитаващи северната част на Атлантическия океан на дълбочина 2200 метра. Повечето изследвания обаче са фокусирани върху замърсяването с пластмаса на повърхността.

Разполагайки с тези нови данни, би трябвало да приемем, че замърсяването с микропластмаса е на всички места, отбелязва Джеймисън.

Въпреки оповестената война на казуса, вярата за прочистването на океаните от голямото количество пластмасови боклуци е слаба. Още по-мрачна е вероятността за труднодостъпните океански дълбини, където в последна сметка се озовават микрочастиците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР