Никой няма задължение да Ви уведоми, ако останете без личен

...
Никой няма задължение да Ви уведоми, ако останете без личен
Коментари Харесай

Хиляди пациенти без информация, че са останали без личен лекар

Никой няма обвързване да Ви уведоми, в случай че останете без персонален доктор, а това е сериозен проблем по време на пандемията и касае достъпа до здравна помощ на хиляди пациенти. Проблемът става ясно още през април, когато редица сходни тъжби идват до омбудсмана Диана Ковачева, само че до този миг не е решен.

" Ако Ви се наложи в този момент да ползвате услугите на персоналния си доктор и не можете, в действителност ще бъдете в доста затруднено състояние. Последната тъжба по този въпрос е от Плевен, където 2000 души останаха без персонален доктор ", съобщи Ковачева в изявление за Dir.bg.

Причините да останете без джипи могат да бъдат разнообразни - може да се е отказал от контракт с НЗОК, може към този момент да не дава отговор на изискванията за подобен контракт, а може и да е умрял, уточни омбудсманът в предаването.

" За страдание все още пациентите не се осведомят, че остават без персонален доктор - такова обвързване няма нито самият доктор, нито НЗОК. Това е проблем, от време на време един доктор може да има 1000 - 2000 пациенти и в тази пандемична обстановка е значимо да имаш бърза и близка връзка с персоналния доктор. Изпратих рекомендация до здравния министър с гледище фактически хората да бъдат осведомени. Чрез sms-и, е-мейл, по телефона или на уеб страницата на здравната каса да има информация, тъй че да е ясно и хората да знаят, че са останали без персонален доктор. "

До този миг не е ясно и дали ще има облекчена процедура по желание на нов персонален доктор в сходни случаи. Това е вторият опит на Ковачева да отнесе сериозния пропуск до институциите, откакто през април, когато постъпват първите сигнали от пациенти, изпраща същата рекомендация и до здравната каса.

" Тогава от НЗОК ми дадоха отговор, че хората могат да се осведомят, в случай че имат електронен автограф. Не всеки има или може да го накараме да има електронен автограф. Няма и смисъл - не считам, че това е бързият актуален метод да се осведомяваме, че персоналният ни доктор към този момент няма контракт. "

Преди дни от Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив също обърнаха внимание на обстановката с пациентите на лекарите, умряли от COVID-19. " При случаи, когато общопрактикуващият ви доктор е умрял, а вие се нуждаете от болничен лист и сте в карантина, при в този момент настоящите разпореждания никой не може да ви издаде подобен ", разясниха проблема медиците след загубата на свои сътрудници.

Защо бавят измененията в закона против домашните насилници?

" Напомням на министъра на правораздаването да внесе в Народното събрание направените промени в Закона за домашното принуждение и Наказателния кодекс ", прикани още доцент Ковачева. " Предлагам с промени в Наказателен кодекс да отпадне системността при домашното принуждение. Ако в този момент сте жертва на домашно принуждение и стане ликвидиране или телесна щета, насилникът ще бъде осъден по-леко, тъй като закононарушението няма да се третира като осъществено в изискванията на домашно принуждение, в случай че няма 3 систематични поредно регистрирани недоволства от ваша страна. Една жена може да бъде убита от първия път ", уточни Ковачева.

Причина за предложенията е " пандемията " от домашно принуждение по време на пандемията, тъй като статистиката демонстрира, че в последните месеци към спешните телефони за помощ са се обърнали с 30% до 50% повече дами. Убитите са 20.

" Само за 2-та месеца, в които всички седяхме у дома, бяха убити 9 дами. Очевидно е, че това изнервя хората, градира обстановката, дамите са затворени с насилника си и няма по какъв начин да се спасят и в действителност могат да станат жертва и на побой, и на тормоз, и на принуждение. Жертви на принуждение са освен дами, само че и възрастни хора и деца. "

Какво ще се случи с измененията за тавана на неустойките при заеми, които ще създадат уязвими най-бедните? От какво още се оплакват хората на Омбудсмана и по какъв начин могат да се решат проблемите им?

Вижте цялото изявление на Рени Веселинова с омбудсмана доцент Диана Ковачева в предаването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР