Никой не подкрепя предложението на ГЕРБ основните заплати на лекарите,

...
Никой не подкрепя предложението на ГЕРБ основните заплати на лекарите,
Коментари Харесай

Никой не подкрепя предложението на ГЕРБ за 3000 лв. минимална заплата на лекарите

Никой не поддържа предлагането на ГЕРБ главните заплати на лекарите, работещи в държавните и общински лечебни заведения, да бъдат записани в Закона за лечебните заведения, излиза наяве от мненията към законопроекта. Припомняме, че от минимални прагове на възнаграждение на лекарите да станат 3000 лева, за медицинските сестри и акушерките (включително и за медицинските сестри, работещи на главен трудов контракт в яслите, детските градини и училищата) да са 2000 лева, а за санитарите - 1000 лева

От Министерство на здравеопазването декларират, че кардинално поддържат нуждата от увеличение на трудовите хонорари на работещите в лечебните заведения за болнична помощ медицински експерти. „ Постигането на по-високи, съответни на актуалния живот хонорари в системата на опазването на здравето е една от предпочитаните задания на Министерството на здравеопазването и един от механизмите за повишение качеството на предлаганите здравни услуги. Това е и една от опциите за дейно противопоставяне на все по-наболелите проблеми, свързани със заетостта в бранша, както с привличането, по този начин и със задържането на младите експерти. Към сегашния миг Министерство на здравеопазването работи в тенденция намиране на трайно решение за увеличение на възнагражденията на медицинския личен състав “, споделят от Министерство на здравеопазването като акцентират, че с тази цел е подписан и Колективния трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “, с който се контракти нарастване на главните хонорари в бранша.

„ Договорените размери на минималните съществени месечни заплати са доста по-високи от тези по предходния групов трудов контракт и

техният растеж ще компенсира до момента получаваните за периода на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура спомагателни хонорари

Считаме, че за осъществяване на обрисуваната нагоре предпочитана задача е нужен еластичен метод, който да може да регистрира динамичността на публичните връзки, финансовото влияние, което нарастването ще окаже върху държавните и общински лечебни заведения за болнична помощ и вероятните източници на финансиране “, прецизират от Министерството, като допълват, че с оферти законопроект не се регистрират посочените условия и не се предлага механизъм за финансово застраховане на препоръчаното нарастване на заплатите.

От Министерството на финансите са безапелационни, че предлаганият от вносителите метод за установяване в Закона за лечебните заведения на минимални размери на трудовите хонорари, които да получават лекарите, медицинските сестри, акушерките и санитарите, работещи в държавни и общински заведения за болнична помощ, води до несъгласуваност, както със обвързвана уредба в самия закон, по този начин и със обвързвана уредба в Кодекса на труда.

„ Допълнително означаваме, че по наше мнение главен въпрос, обвързван с определянето на минималните прагове на приходите в съответен сегмент на стопанската система като инструмент за стабилизиране на системата на опазването на здравето, стимулирано с настоящия дефицит и евентуалния предстоящ недостиг на фрагменти, без да се преглеждат комплексните аргументи и благоприятни условия за разрешаване на проблемите в самата система, не би следвало да откри своето статично и официално решение посредством фиксиране на хонорари на медицинския личен състав в закон.

Подобни оферти е належащо да се основават на ясни цели и цели,

основани на действителни стопански резултати и финансовите благоприятни условия в обществения бранш “, декларират от МФ.

Законопроектът не е подсилен и от Министерството на труда и обществената политика с претекста, че от наредбата не е ясно дали на избраните лица следва да се изплаща плануваното трудово заплащане в посочените размери или това следва да е минималната начислена сума на брутната работна заплата, която предстои на облагане със наложителни осигурителни вноски и налози.

„ Липсата на наредба в това отношение ще докара до основни усложнения в практиката и до неспособност да се обезпечава надзор по осъществяване на законовите отговорности. Определянето на минимално равнище на трудовото заплащане без да се дефинират детайлите, от които се образува, е причина за неравнопоставеност “, считат от МТСП.

Според Министерството проблем е, че

не е конкретизирано какъв брой от общия брой на лекарите, медицинските сестри, акушерки и санитари са на главен трудов контракт

в държавните и общински лечебни заведения. „ По този метод не може да се направи извод по отношение на действителните изгоди за тези лица и рисковете, до които може да докара приемането на законопроекта, при съпоставката им с всички други лекари, медицински сестри, акушерки и санитари, които работят в други лечебни заведения или в общински и държавни лечебни заведения, само че с трудов контракт за спомагателен труд “, акцентират от МТСП.

Срещу предлагането възразяват и от Национална пациентска организация, от където прецизират, че по принцип поддържат ограниченията за битка с кадровия недостиг и занапред разгръщащата се тежка рецесия в опазването на здравето и смятат, че градивните диалози и замесване на всички заинтригувани страни, в това число и тази на пациентите, е пътят към устойчиви и ефикасни решения.

„ В реалност предлагането за съответни трудови хонорари е положително, само че следва да бъде подкрепено от съответните разбори и претекстове в техните финансово-икономически, правни и здравни аспекти. Посоченият най-малък предел на заплащане в Законопроекта би довел до бърз банкрут и изтриване на лечебни заведения, които не могат да го обезпечат и не правят активност в подобен размер и степен на подготвеност. Още повече, не трябва да се не помни и подценява ролята на останалия личен състав, зает в грижата за пациентите и даване на качествена здравна услуга - акушерки, лаборанти, медицински физици, медицински химици, лекарски асистенти, фелдшери и други В предлагането към Проекта те не попадат и това слага сериозен въпрос по дискриминация на база специалност и подготовка, като в същото време задълбочава казуса по несъответстващото остойностяване на дейностите в бранша “, споделят от Неправителствени организации.

Според тях друга страна на казуса е неналичието на методика със съответните механизми за установяване на възнагражденията в бранша, по отношение на действително осъществената активност, качество и несъмнено резултат. „ Най-силният мотив за потребността от такава методика е

голямата разлика във възнагражденията сред обособените специалности,

респективно клиники, отделения и профил на цели лечебни заведения, поради клиничните пътеки, по които работят и ролята им във връзка с прихода за лечебното заведение. Особено тревожни са данните за липса на искащи и застаряващ личен състав, с изключение на в направленията по редки заболявания и геномна диагностика, само че и в такива, които дефинират огромно покритие и имат съществена роля за действие на системата, а именно- хирургия, анестезиология и интензивно лекуване, обща медицина, пулмология, педиатрия и други В резултат, достъпът до лекуване за доста пациенти, даже в огромни градове, се оказва извънредно усложнен, а даже и да има подобен, постоянно неосъществим, заради претовареността на съответните експерти. Пренебрегването на една здравна компетентност за сметка на друга в условия на бизнес конкуренция, а не здравна грижа и качествено опазване на здравето като върхова полезност и предмет на национална сигурност, сътвори тази извънредно рискова наклонност “, споделят от Сдружението.

От Неправителствени организации допълват, че в по този начин създалата се обстановка с изключение на императивни ограничения за задържане на фрагментите в системата с съответни условия на труд и хонорари, са нужни и съответни и ориентирани дейности за стимулиране реализацията, следдипломното образование и атрактивен пазар на труда за новозавършилите медицински експерти от специалностите към съответните висши образователни заведения и техните колежи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР