Никой не може да каже дали скоро ще има силни

...
Никой не може да каже дали скоро ще има силни
Коментари Харесай

Климатолог: Никой не може да каже дали скоро ще има силни градушки

Никой не може да каже дали скоро ще има мощни градушки като тези в Плевенско отпреди дни. Те се дължаха на мезоциклон, който е повече от 30 километра в диаметър ". Това разяснява климатологът доцент Георги Рачев в ефира на " Нова телевизия ".

" Това е метеоролично събитие, което е релативно рядко и се случва един път сред три и пет години. Мезоциклонът съдържа обособени (ледени) топчета в едно. Когато падат, не могат да се разтопят и са като безформена буца ", изясни експертът.

Той подчертава, че е имало подозрения за локално торнадо в региона на Плевен, а короните на дърветата не могат да устоят на сходно събитие. " Обстрелването на градоносни облаци е като лов на африкански слон с топлийка ", добави още той във връзка ограниченията, които може да се вземат. " Този циклон зависи от няколко фактора, с цел да може да се развие и прояви в същинската си мощ. Няколко десетки километра след Плевен тази суперклетка я нямаше. Не може да се направи точна прогноза ", сподели още той.

Доц. Рачев предвижда, че до края на месеца ни чака сходно време, само че не по този начин брутално. " По-тихо ще бъде от тази неделя до сряда идната седмица. След това още веднъж ще има гръмотевични стихии ", изясни той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР