Никой не иска да бъде в задръстване, особено след като

...
Никой не иска да бъде в задръстване, особено след като
Коментари Харесай

Проучване доказа връзката между трафика и психичното здраве

Никой не желае да бъде в запушване, изключително откакто проучванията демонстрират какъв брой нездравословно може да бъде това за здравето ни.


Дългите ежедневни пътувания могат да оставят малко време в натоварените работни дни за пътуващите, които нормално са по-малко физически дейни, с наднормено тегло, пият повече алкохол и вследствие на това спят неприятно.

Изследване откри, че седенето в тапите може да увеличи кръвното налягане - само че не от незадоволеност, а поради замърсяването на въздуха, който водачите вдишват.

Никъде тези последствия за здравето не се усещат толкоз мощно, колкото в Южна Корея - страна, за която се счита, че има едно от най-дългите междинни времена за пътешестване до работа и най-високите равнища на меланхолия.

Въпреки това са извършени малко проучвания на въздействието на дългите пътувания до работа върху здравето на популацията в Азия, както и с цел да се разбере по какъв начин физическите последствия могат да допринесат за неприятно психическо здраве, като да вземем за пример меланхолия.

Ново изследване, обхванало повече от 23 000 души, поправя този пропуск, като откри, че при южнокорейците, които пътуват до работа повече от час, вероятността да изпитат признаци на меланхолия е с 16% по-голяма, в сравнение с при тези, които пътуват по-кратко - до 30 минути.

Донг-Вук Лий, откривател в региона на публичното здраве в университета Инха в Корея, и сътрудниците му са проучили данните за участниците в трудоспособна възраст от Петото корейско проучване на изискванията на труд - национално представително изследване, извършено през 2017 година

Участниците в изследването дадоха отговор на въпроси, основани на петстепенния показател за богатство на Световната здравна организация, въз основа на който откривателите оцениха тяхното психологично здраве.

Средното на ден време за пътешестване до работното място е било 47 минути. Това се равнява на съвсем 4 часа пътешестване до работа седмично, в случай че хората работят 5 дни.

Една четвърт от 23 415 респонденти оповестяват, че изпитват депресивни признаци, преценени по резултатите от показателя - надалеч от лекарска оценка или каквато и да е диагноза.

Връзката сред дългите пътувания с часове и по-лошото психологично здраве измежду мъжете е най-силна при тези, които не са женени, работят повече от 52 часа седмично и нямат деца.

Сред дамите дългото време за напредване до работното място е най-силно обвързвано с депресивните признаци измежду работещите с ниски приходи и тези с деца.

" При по-малко свободно време хората може да не разполагат с задоволително часове, с цел да се освободят от напрежението и да се борят с физическата отмалялост посредством сън, занимания и други действия ", споделят откривателите.

Въпреки че при разбора са взети поради възрастта, седмичното работно време, приходите, специалността и работата на смени - все фактори, които биха могли да окажат въздействие върху психологичното здраве на индивида - доста самостоятелни рискови фактори за депресивни признаци, като да вземем за пример фамилната история, не са могли да бъдат регистрирани.

Данните от националното корейско изследване също по този начин не прецизират типовете превоз, които пътуващите употребяват. Преминаването от шофиране към деен превоз, като да вземем за пример колоездене или вървене пешком, обаче може да усъвършенства психологичното здраве на пътуващите до работа, откри изследване от 2018 година, извършено измежду близо 4500 участници в изследване във Англия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР