Николай М. Ваньов,Финансов експерт Волатилността и фундаменталното търсене на държавни

...
Николай М. Ваньов,Финансов експерт Волатилността и фундаменталното търсене на държавни
Коментари Харесай

Новините катализираха спадовете на дълговите книжа

Николай М. Ваньов,

Финансов специалист

Волатилността и фундаменталното търсене на държавни задължения останаха водещите тематики и през последната седмица на август. Доходността продължи да пада, книжата на някои страни от еврозоната приключиха седмицата на рекордно ниски равнища.

Въпреки че новините бяха по-скоро положителни, изключително след срещата на Г-7 през уикенда, когато по едно и също време наблюдавахме известно разведряване на връзките с Иран, а и усилване на спекулациите за завръщането на Съединени американски щати и Китай на масата на договарянията за комерсиално съглашение. Но все пак това насрещните ветрове в международната стопанска система сякаш се усилват и това бе и главната движеща мощ зад спада на доходността по трежъритата с 1.2 базисни точки - до 1.524 на 100. Друга забавна вест също пристигна от западния бряг на Атлантическия океан, откакто администрацията на Тръмп разгласи завръщане към концепцията за свръхдълги излъчвания на облигации - с падежи след 50 и 100 години. Тя обаче не бе посрещната кой знае какъв брой положително от пазарите.

В еврозоната рискът от криза в Германия, както и влошаващите се стопански знаци, от ден на ден насочват анализаторите към пакет от дейности на ЕЦБ след 12 септември, който може би ще включва освен намаляване на главната рента, само че и възможна нова стратегия за количествени удобства. В изявление през седмицата бъдещият президент на институцията Кристин Лагар, уточни, че не счита, че минус 0.40 % или минус 0.50% не са най-ниските лихвени нива, които могат да бъдат реализирани. Това катализира нова порция спадове на доходността по главните излъчвания, като тази по десетгодишните немски бундове доближи минус 0.699% при седмично намаляване от 2.2 базисни точки. Вече и френските десетгодишни бумаги се намират под главната рента на ЕЦБ, като завършиха седмицата при равнища от минус 0.402 % и спад от 3.3 базисни точки. В периферията на еврозоната положителните вести пристигнаха от Италия, където някогашният и предстоящ министър председател на страната - Джузепе Конте, съумя да образува нова коалиция зад ръководството си и по този метод да изключи популистите от Лигата, като не им даде късмет за нови избори. Основният въпрос на Ботуша остава до каква степен ще е постоянна такава коалиция, само че италианските ДЦК са на гребена на вълната от позитивизъм. Само през миналата седмица видяхме спад на търсената по тях рентабилност до падежа от минус 36.2 базисни точки- до рекордно ниската стойност 0.902%. При испанските ДЦК изненади нямаше, като придвижването в унисон с световните докара до намаляване на доходността по десетгодишните бумаги от едвам 2.3 базисни точки до 0.111 %.

Във Англия интригата към Брексит продължава с цялостна мощ. След като министър председателят Борис Джонсън извади от играта Народното събрание за интервала от 12 септември до 14 октомври с процедурни трикове, рисковете от Брексит без договорка се покачиха доста. Съпротивата против Джонсън в това число и от редовете на личната му Консервативна партия пораства доста, като събаряне на държавното управление посредством избор на съмнение наподобява също доста евентуално. Джилтовете бяха търсени като леговище от риска и доходността по десетгодишните бумаги означи спад от 11.7 базисни точки до 0.440 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР